Читај ми!

Како је спавати на најскупљем перју на свету

На једном пустом и изолованом острву пред Исландом већ више од хиљаду година скупља се најскупље перје на свету. Још су Викинзи знали вредност перја гавке, а јорган од тог перја кошта и више од 4.000 евра.

У заливу Брејдафјорд, на једном малом острву испред исландског места Стикисхолмур, сваког лета стотине људи креће у потрагу за најскупљим перјем на свету. Килограм перја гавке, једне врсте морске патке, може да кошта и неколико хиљада евра.

Перје се не сакупља са живих птица, оне су строго заштићене. До њега се долази мукотрпном потрагом по стенама, удубинама и по високој трави којом је острво прекривено.

Традиција од времена Викинга

Те ретке птице своја станишта на ободима Арктика напуштају у мају и гнезде се на ретко насељеним деловима обале Исланда. Притом остављају пернати траг. За многе је то прилика да поправе кућни буџет продајом једног од најтоплијих природних материјала на свету. Притом се скупљачи придржавају строгих правила.

„Када су јаја још у гнезду узимамо само мањи део перја, а остатак узмемо кад птице напусте гнездо“, каже Ерла Фридриксдотир, директорка компаније „Кинг ајдер“, једне од највећих извозника перја гавке. Птице то перје користе како би њиме заштитиле јаја и одржавале потребну температуру.

Традиција сакупљања перја на острвцету Бјарнеyјар има хиљадугодишњу традицију. Тамо се перје из напуштених гнезда гавки сакупља још од доласка Викинга у 9. веку.

Гавка је на Исланду под заштитом још од 1847. године, а лов и сакупљање јаја тих морских патака строго је забрањен. Ипак, птице још увек угрожавају бројни природни непријатељи. Временом се зато, верује Јон Фридриксон, Ерлин брат, птице селе у близину људи који терају грабљивце.

Јорган од 4.350 евра

Осим мукотрпног сакупљања, разлог за високу цену гавкиног перја је и сложен процес обраде.

Перје се прво суши на сунцу, а затим се стерилизује при температури од 120 степени. Након тога се додатно прочишћава у специјалним уређајима. Перје се на крају додатно чисти ручно, а онда још једном дезинфикује.

Обичан јорган с 800 грама гавкиног перја кошта око 4.350 евра. Муштерије су често људи који су ангажовани на заштити природе, јер је то једино перје које не настаје као пропратни производ месне индустрије.

Годишње се у чатвом свету сакупи само четири тоне перја, што је незнатна количина у поређењу са 175.000 тона перја из класичних извора. Три четвртине гавкиног перја долази са Исланда, а остатак се сакупља у земљама које се такође налазе у близини Арктика .

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару