Читај ми!

Ватрогасно друштво у Српској Црњи у коме је члан био и Ђура Јакшић, слави век и по постојања

Добровољно ватрогасно друштво из Српске Црње ове године прославља век и по постојања и убраја се међу најстарија у бившој Југославији. Члан овог друштва некада је био и Ђура Јакшић.

На зидовима и полицама просторија Добровољног ватрогасног друштва у Српској Црњи, признања, похвале и слике генерација које су са поносом били чланови овога друштва. Готово свако село, не баш тако давно, имало је своје ватрогасце. Многа друштва су давно престала са радом, али то се није догодило у овом селу које се граничи са Европском Унијом.

„Радили смо, окупљали се и штитили грађане и имовину у оба светска рата. Један куриозитет можемо да кажемо да је друштво постојало и 1848/9. године када ја наш велики песник и сликар Ђура Јакшић био члан нашега друштва. Друштво чине пре свега грађани Српске Црње, а то нису грађани из једне генерације. Скоро сваки члан добровољног ватрогасног друштва је или његов деда или тата или или неко био члан добровољног ватрогасног друштва и ту друштво црпи црпи традицију“, наводи Бранко Брборић, председник ватрогасног друштва.

И данас код младих мештана влада велики интерес да постану чланови друштва.

„Настављам традицију добровољног ватрогасног друштва. Почео сам са својих 10 година као омладинац. Сада већ кад сам пунолетан, са својих непуних 20 година, члан сам ватрогасног друштва и управљам ватрогасним возилом у помоћ ватрогасцима професионалцима и да наставим традицију својих предака“, каже Стефан Мракић.

Добровољно ватрогасно друштво и данас има конкретна задужења.

„С обзиром да је жетва у пуном јеку наши добровољни ватрогасци су спремни у сваком моменту да помогну другим друштвима из општине и исто тако нашим професионалним јединицама да први или после њих дођу на места пожара и почну гашење“, објашњава Мирослав Лекић.

Друштво броји око 60 чланова свих узраста, а на конкурсу Министарства унутрашњих послова у Сектору за ванредне ситуације добили су средства за набавку нове ватрогасне опреме у вредности од 500.000 динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи