Читај ми!

Отисак прста пронађен на 500 година старој статуи можда припада Микеланђелу

Мала воштана статуа можда нас је приближила Микеланђелу више него икада пре, пошто су музеолози на њој открили отисак прста или палца великог мајстора ренесансе.

Стручњаци лондонског музеја „Викторија и Алберт“ открили су необичан детаљ на тамноцрвеној воштаној фигури, која је вероватно била почетни модел скице за недовршену мермерну скулптуру.

Процењује се да је воштана фигура названа „Роб“ стара петсто година и да је била део Микеланђелових припрема за компликовану гробницу папе Јулија Другог у Риму. Приказује голу фигуру младе особе са руком преко лица.

Према попису музеја, предложени кип је требало да буде једна од четрдесетак фигура у природној величини које би се нашле на папиној гробници. Микеланђело је започео рад на већој верзији од мермера, названој Млади роб, коју није довршио. Како наводе у Музеју првобитни планови за папину гробницу су касније „знатно умањени“.

Познато је да је Микеланђело уништио многа своја припремна дела, што значи да овај воштани модел нуди редак увид у мајсторове припреме за монументалне подухвате. А овај отисак прста би био директна веза са уметником.

Ђорђо Вазари је у биографској књизи из 16. века Живот Микеланђела детаљно објаснио како је ренесансни мајстор правио воштане моделе пре израде великих статуа.

Сматра се да је овај модел висок неких 18 центиметара израђен између 1516. и 1519. године, више од 10 година пошто је гробница за папу Јулија Другог и била наручена.

Мермерна недовршена скулптура Младог роба, која се налази у галерији Академија у Фиренци, разликује се од раног воштаног модела на више начина, што сугерише да је Микеланђело „накнадно побољшао скулптуру“, кажу у Музеју „Викторија и Алберт“.

Детаљи овог открића биће представљени у једној од епизода Би-Би-Сијеве документарне серије „Тајне музеја“, преноси Си-Ен-Ен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи