Читај ми!

Квадови, дивљи коњи и шумске јагоде - Врњачка Бања се спрема за међународни карневал

У Врњачкој Бањи у недељу почиње 17. међународни карневал, уз „Гучу“ и „Егзит“, највећа туристичка манифестација у земљи. Организатори најављују богат програм, а наредне суботе, у главној поворци, преко 50 карневалских група из Европе и Бразила.

Под слоганом „Времена се мењају успомене остају", Туристичка организација Врњачке Бање чува сећања на знаменита здања. Замак генерала Јована Белимарковића, с краја 19. века, данас завичајни музеј, галерија и концертни простор - једно је од најстаријих.

„Генерал Белимарковић је заиста заслужан за развој Врњачке Бање јер тиме што је одлучио да у Врњачкој Бањи подигне летњиковац. Указао је и осталим виђенијим људима тог времена , а и касније, да је Врњачка Бања својом лековитошћу то заслужила", рекла је Јелена Боровић Димић, управница Замка културе у Врњачкој Бањи.

Некада монденско место, уточиште и инспирација уметника, Бања је данас модерно лечилиште и дестинација примерена захтевима туриста свих категорија.

„Оно што ми нашим гостима нудимо јесте преко 30 отворених базена у самој Врњачкој Бањи на којима могу да уживају и да се одморе. Наравно ту је и велики број спа и велнес центара, а за све оне којима је потребан одмор, уживање на свежем ваздуху, ту је и планина Гоч", каже Мина Станојевић из Туристичке организације Врњачка Бања.

Уз бројне видиковце на висини од преко 1.000 метара , највећа атракција у срцу нетакнуте природе је је језеро Селиште, са кога се лети Бања снабдева водом, па је пецање и купање у њему забрањено, али уживање у призору није.

„Имамо бициклистичке туре, имао пешачке туре, имамо стреличарство и оно што прати све те спортске активности, углавном на овој локацији где смо сада, на језеру Селиште радимо тзв. пикник. Госте служимо нашим специфичним производима са планине Гоч", додаје Андрија Ђурђевић из Авантуристичког центра Врњачка Бања.

Лети је овај крај богат шумским јагодама, у јесен дивљим купинама, домаћим соковима и чајевима.

За љубитеље адреналина ту је вожња квадовима живописним пределима, до оближњих винарија, манастира или планине Столови где их очекују дивљи коњи.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи