Читај ми!

Шестогодишња Емилија већ сада зна да је музика њен живот

Виолинисткиња Емилија Анастасијевић, има шест година, и једна је од најталентованијих у Музичкој школи у Нишу. Прошле године освојила је више од 20 награда на домаћим и међународним такмичењима.

Емилија је виолину почела да свира са пет година, а џез стандарде певала је много раније.

За годину дана освојила је 18 првих награда и почела да свира веома сложене композиције. Каже да је одувек желела да свира виолину. 

„То је зато што ми је бака купила виолину, и сад сам научила и сад свирам лепо. То је зато што је музика мој живот“, каже шестогодишња Емилија.

Потиче из угледне музичке породице. Мајка јој је џез певачица, а деда је био диригент џез оркестра и оснивач џез фестивала у Нишу.

„Врло брзо је она кренула да свира неке композиције, видели смо да има јаку меморију, да је њена музичка интелигенција везана за сам инструмент виолине, њој је ту све одмах било јасно“, наводи Варвара Анастасијевић, Емилијина мајка.

Емилија похађа музичку школу у Нишу, која је ове године проглашена за најбољу у Србији.

„Свира, богами, програм који се свира у средњој школи. Она је једно чудо од детета, једно маштовито дете, једно дете које плени својом појавом а поготово својим свирањем“, тврди Споменка Спирић, директорка Музичке школе у Нишу.

Највише воли да свира дела Дворжака и Вивалдија, али и да објашњава како настаје музика.

„Кад ставиш овај коњић на виолину, онда се чује музика и тако се прави и излази музика из отвора и тако се чује“, тумачи мала Емилија.

Иако музику и свирање доживљава као игру, каже да би волела да кад порасте буде виолинисткиња или диригент.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи