Читај ми!

Фића напунио 64 године - још је међу најпопуларнијим аутомобилима на свету

Италијани се са носталгијом сећају популарног „ћинквећентa“ којим су на летовање одлазиле и четворочлане породице, а не може се рећи да није био популаран и на нашим просторима. Рођен 04.јула 1957, популарни „фића“ слави 64. рођендан.

„За ове 64 године 'фића' је продат у више од шест милиона примерака, од којих су два милиона новији примерци произведени од 2007. године до данас", изјавио је Лука Наполитано, менаџер групе „Стелантис“, додавши да је „фијат 500“ и даље најомиљенији модел у целом свету.

Осамдесет одсто производње овог модела се извози, нарочито у Немачку, Француску, Америку и Јапан.

Шездесетих година је то био аутомобил који је донео економски раст Италији и покренуо масовну моторизацију ове земље, док је електрични модел, који је у производњи од октобра 2020, у јеку пандемије, најрепрезентативнији „мејд ин Итали" производ.

„Фијат 500Е“ се производи у историјској фабрици „Мирафијори“ у Торину и доживљава неочекивани успех, како су то изјавили у компанији „Стелантис“, а пренео дневни лист Коријере дела сера.

Њихова идеја, с обзиром на огроман успех, јесте да повећају производњу са 70.000 на 140.000 возила годишње, што ће довести и до повећања рада саме фабрике.

У целом свету се слави први „Фијат ворлд вајд митинг", где је могуће видети овај једноставни аутомобил, али, како кажу његови обожаваоци - елегантан и са стилом.

На питање који аутомобил је симбол Италије, већина становника ове земље одговара: „Фијат 500."

То је ауто који је свако у Италији имао бар једном, без обзира на то ком економском сталежу припадао. Чим је изашао на тржиште, „фића" је коштао 465.000 лира.

Компанија слави рођендан уз посебан ТВ спот, у који је монтиран снимак направљен пре више од шездесет година.

Коришћен је за лансирање оригиналног „фијата 500“ и приказује и снимак најновијег „фијата 500Е“ уз слоган "Come prima, piu di prima" (Као пре, више него пре).  

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи