Читај ми!

Да ли је Мачванска Митровица место где почивају остаци просветитеља Методија

Археолошко налазиште „Зидине” или „Ширинград” у Мачванској Митровици повезано је са деловањем Ћирила и Методија на нашим просторима. Педесет година од откривања, локалитет за који се вежу корени словенске писмености и хришћанства, и даље је предмет полемике стручне јавности и као могуће место на којем је сахрањен Методије.

На месту где је у трећем веку била Савска ада, данас је густо насеље. Међу кућама Мачванске Митровице, на стотину квадрата остаци су четири епископске цркве.

„Ово место је вековима било култно место, почев од касне антике када знамо да је саграђена прва црква на овом локалитету, па кроз Средњи век када се на истом простору око олтарског дела касноантичког мартиријума граде три цркве - једна на другој, чувајући светост олтарског простора", рекла је Биљана Лучић, археолог из Завода за заштиту споменика културе у Сремској Митровици.

Не знајући да је на остацима светиња градио оборе за свиње, бивши власник парцелу је половином прошлог века поклонио цркви. Локалитет је откривен шездесетих година.

Од тада постоји и нада да ће се међу зидинама и епископским гробницама пронаћи остаци словеског просветитеља Методија који је у деветом веку био епископ Панонски.

„Нажалост дуго је било запуштено, сад у задњих десет, петнаест година полако почињу да пуцају неки нови хоризонти. Ми уредно служимо задњих десет година свету литургију на Ћирила и Методија по неким незваничним сазнањима да су свете кости његове управо овде", каже Драгиша Стефановић, свештеник, парох у Мачванској Митровици.

„Долазе ту људи које ја никада у животу нисам видео, да ли су са стране и то гледају, сликају", прича Данило Лукић из Мачванске Митровице.

Зна се да је Ћирилово гробно место у Риму, Методијево је и даље непознаница.

„Ово место јесте један велики знак питања, и на научној јавности је да коначно да одговор на то да ли је ово гробно место епископа Методија, који је био епископ на овим просторима или није, то је ствар науке да потврди или оповргне оно што је отворено. На нама је да овај локалитет заштитимо, презентујемо, да га цео свет види да се Србија подичи да има место где је столовао Методије", објаснио је Љубиша Шулаја, директор Завода за заштиту споменика културе из Сремске Митровице.

Сремскомитровачки завод ове године треба да заврши пројекат заштите, а наредне треба да почну радови на конзервацији и наткривању.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи