Читај ми!

Најстарији човек на свету се спрема за 113. рођендан - који је његов кључ дуговечности

Емилио Флорес Маркез из Порторика, који има 112 година, поставио је нови Гинисов рекорд и проглашен је најстаријим човеком на свету.

Само неколико недеља пре 113. рођендана, Емилио је, како су потврдили из Гинисове књиге рекорда, проглашен најстаријим човеком на планети. 

Емилио Флорес Маркез рођен је 8. августа 1908. године у Каролини у Порторику.

Током одрастања, Маркез, који је био друго, од укупно једанаесторо деце у породици, био је задужен за многе кућне послове и помагао је у одгајањау браће и сестара.

Маркез је такође помагао радећи на очевој фарми шећерне трске, још као врло мали - заливао је биљке и бавио се утоваром.

„Био сам најстарији дечак од  све деце, тако да сам урадио све", рекао је Маркез који се највише бавио пољопривредом која им је као породици, била основни извор прихода.

Био у браку са Андреом Перез 75 година до њене смрти 2010. Пар је добио четворо деце, пет унука и пет праунука.

Сада живи у Рио Пиједрасу у Порторику са двоје деце.

Маркез, који је скоро изгубио чуло слуха, има и пејсмејкер који му је уграђен ​​када је имао 101 годину - али је и даље јак и доброг здравља, наводи се у саопштењу Гинисових рекорда.

Познат под надимком Дон Мило, Маркез је као кључ срећног живота навео - обиље љубави и живети без љутње.

„Отац га је одгајао с љубављу, волећи све. Увек је говорио Маркезу и другој деци да чине добро, и да све деле са другима", навели су чланови породице најстаријег човека на свету.

Претходни најстарији живи човек којег су признали из Гинисових рекорда, био је Румун Думитру Команеску. Умро је 27. јуна 2020. године, у доби од 111 година 219 дана.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи