Читај ми!

Жетва је почела, а почели су и 38. Жетелачки дани и надметање косаца

Почетак жетве у Мужљи код Зрењанина обележен је Жеталачким данима. Већ 38. пут на овај начин се слави ново жито и хлеб.

Као и ранијих година вештину су показали жетаоци из Војодине, Румуније и Мађарске. Посебна атракција данашње косидбе биле су даме из Црепаје, које доказују да косидба није само мушки посао.

„Већ пету годину учествујемо у овој косидби. Није тачно и жене могу да раде послове мушке као и мушкарци. Mи смо равноправни у свим пословима, па и жетви“, истиче Марија Живков из Црепаје.

У шесточланој екипи из Титела било је пет дама и један косац.

„Лакше је изаћи на крај са косом него са пет жена“, жали се Пал Шереш из Титела.

Жеталачки дани познати су и по богатом доручку, јер све екипе представљају и кулинарску традицију места одакле долазе.

„Спремила сам када сам устала своме косцу, крува. Спремила сам сланину дебелу. Спремила сам мало киселине. То је нама ручак посли ужа. Прво морамо направити ужа и онда морамо ручати“, објашњава Јоца Вуковић из Дружијанца код Суботице.

Леваи Ференц из организационог одбора каже да је суштина манифестације да сачува традицију и негује оно што су наши преци оставили нама а ми треба да предамо новим поколењима.

Следећи сусрет већ је заказан наредне суботе у Ђурђину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи