Читај ми!

Какве ће се капе за пливање (у зависности од типа косе) носити на Олимпијским играма

Компанија која се специјализовала за израду капа за пливање, за прекривање природне црне косе(тамнопутих људи),саопштила је да је Међународна пливачка федерација (ФИНА) одбила захтев да њени производи буду сертификовани за такмичења, уочи Олимпијских игара у Токију.

„Соул кеп", је бренд компаније са седиштем у Великој Британији, из које су за Би-Би-Си рекли да ФИНА тврди да пливачке капе које су посебно дизајниране за заштиту густе, коврџаве косе - не прате „природни облик главе".

Суоснивачи компаније Токс Ахмед и Мајкл Чепман написали су у изјави подељеној на Фејсбуку да би таква одлука „могла да обесхрабри многе млађе спортисте да се баве тим спортом док напредују кроз локална или национална такмичења у пливању".

„Надали смо се да ћемо наставити свој рад на подршци разноликости у пливању тако што ћемо имати пливачке капе сертификоване за такмичење, тако да пливачи на било ком нивоу не морају да бирају између спорта који воле и - своје косе", написали су представници произвођача и додали: „За млађе пливаче је пресудно осећати се укљученим и видети себе у неком спорту још током младости".

Спортисти и званичници из пливачких организација изјаснили су се против одлуке коју је донела ФИНА, укључујући и оснивачку чланицу „Блек свиминг асосиејшн", испред које је Данијел Обе за Гардијан рекла да је „одбијање потврђује недостатак разноликости у (спорту)".

Обе је објаснила да је „оригинална капа за пливање, коју је дизајнирао 'Спидо', посебно направљена за заштиту кавкаске косе, додајући да природна црна коса док расте пркоси гравитацији".

„Потребан нам је простор и запремина коју производи попут 'Соул кепс' омогућавају", додала је.

Важност инклузивности  

ФИНА је одговорила на критике објашњавајући да „тренутно преиспитује ситуацију у вези са 'Соул кепoм' и сличним производима, схватајући важност инклузивности и заступљености".

„ФИНА се залаже за то да сви спортисти имају приступ одговарајућим купаћим костимима за такмичења тамо где ови купаћи костими не пружају конкурентску предност", саопштило је удружење, додајући да не постоје ограничења на капама за пливање „у рекреативне и наставне сврхе".

„ФИНА цени напоре компаније 'Соул кеп' и других добављача како би се осигурало да сви имају прилику да уживају у води. ФИНА ће такође разговарати са произвођачем 'Соул кеп' о коришћењу њихових производа кроз ФИНА развојне центре", додаје се у саопштењу.

„Соул кеп" је недавно покренуо партнерство са пливачицом Алис Диринг, која се прошле недеље квалификовала да буде прва тамнопута пливачица која представља Велику Британију на Олимпијским играма.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи