Читај ми!

Мурине, ајкуле, раже и корали... Све лепоте роњења и подводне фотографије

У врелим данима један од најлепших спортова је роњење. Клуб подводних активности „Свет роњења", из Панчева, током читаве године организује путовања и активан одмор за све заљубљенике у овај спорт.

Под водом, рониоци се сусрећу са бројним врстама риба, најлепше су раже и џиновске мурине, а на први поглед најопасније - кит ајкуле које су дугачке и до осам метара.

Када се нађу у њиховом природном окружењу, искусни рониоци имају посебан осећај.

Знамо да су оне бесопасне, нисмо се осећали беспомоћно, већ привилеговано, и један мој зарон трајао је пет сати. То ми је један од најдужих зарон, наравно заменила сам боцу, на крају сам ронила и на дах само да бих што дуже била под водом, јер је било величанствено", испричала је Ивана Орловић, ронилац клуба „Свет роњења".

Уживали су у дубинама и подводном свету Индијског океана на Малдивима, били су на Црвеном мору у Египту, а лето ће провести на црногорском приморју.

Ивана Орловић каже да са бројним рониоцима уживају током лета у овом спорту, али има нешто посебно што их привлачи.

„Бестежинско стање, колико год смо на неким дијетама - под водом је специфично. Замислите то бестежинско стање које само ми и астронаути можемо да доживимо, и то је стварно много лепо и свком бих препоручила", додала је Ивана.

Рониоци се понекад сусрећу и са непредвиђеним ситуацијама. У Египту су имали ветровито време и велике таласе, али то их није спречило да зароне и да направе први пут снимке ломљења таласа на коралним гребенима.

„Замислите брод који скаче и по неколико метара, и кад кренете у зарон будете заштићени, али догодило се у једном тренутку да су нас под водом стигли таласи и иако је све било помало и ризично, искористили смо тај моменат да направимо фантастичне кадрове", објашњава Ивана.

Ивана Орловић и Јанез Крањц искористиће ово лето и да се што боље припреме за Светско првенство у подводној фотографији, које ће се на јесен одржати у Португалу.

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи