Читај ми!

Дворска трпеза, дивљач, штитоноше и даме - како је било на венчању у Лазарици

У оквиру Видовданских свечаности којима Крушевац обележава велики јубилеј - 650 година од оснивања града, завршава се тродневна манифестација „Витешки мегдан у Лазаревом граду". Средњевековно венчање је круна Витешког фестивала.

У цркви Лазарици, на вечну љубав и слогу заветовали су се Гордана и Славољуб.

„Музика, витезови... Ово као да смо у Средњем веку, верујте ми", рекла је Гордана Милићевић. 

„Ми смо одавно имали ту жељу да се венчамо у цркви. Грађанску дужност обавили смо још 1984. То је 37 година, али смо увек сањали да се венчамо у цркви јер је то право венчање", додао је Славољуб Милићевић.

У сватове су осим најближих, дошли и радознали Крушевљани и туристи који су заједно са витезовима, штитоношама и дамама - обученим по моди из 14. века, младенце допратили до олтара.

Постављена је и дворска трпеза.

„То су средњевековна јела: зечетина, дивљач са поврћем, бут печен, свињски бут, пршут од дивљачи, печурке и остала јела из тог периода", испричао је кум Зоран Ђорђевић.

„Изузетна је овде атмосфера у крушевачком археолошком парку, јер смо ми стара српска престоница и препознатљиви смо по средњевековном венчању", рекла је директорка Културног центра у Крушевцу Виолета Капларевић.

Поред венчања у Лазаревом граду, организовани су базар, школа јахања и стреличарства, средњевековна грнчарска радионица и витешке борбе.

понедељак, 28. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи