Читај ми!

Три поршеа украдена током релија олдтајмера у Италији

У Италији је 39. пут одржан традиционални рели олдтајмера од Бреше до Рима и назад, на којем је учествовало више од 370 атрактивних аутомобила. Током трајања трке из центра Бреше украдена три „поршеа 911“.

„Најлепша трка на свету“ – најчешће тако обожаваоци раритетних четвороточкаша називају трку олдтајмера Mille miglia (Хиљаду миља). Кум који је манифестацији наденуо управо ово име био је славни Енцо Ферари, возач, оснивач и власник једног од најпрестижнијих светских аутомобилских брендова.

Данас је то, међутим, ревијална реплика некадашње маратонске трке истог назива, која је окупљала аутомобилске асове из целог света и која се одржавала од 1927. године. Идеја иницијатора, двојице тадашњих ентузијаста из Бреше, била је да се организује трка дуга 1.600 км, од Бреше до Рима и назад. Био је то спектакл, до тада незабележен у свету, а на првој трци 77 лепотана јурило је незамисливом брзином живописним крајоликом дуж италијанске чизме. 

У међувремену је то постао највећи и најпосећенији рели, чији су учесници бележили импресивне рекорде. 

Остаће упамћена 1955. година,  када је чувени аутомобилски ас, легенда Формуле 1, Енглез сер Стирлинг Мос, стазу дугу хиљаду миља прешао за 10 сати, седам минута и 48 секунди, возећи просечном брзином од више од 157 километара на час и потукавши дотадашњи рекорд за читавих пола сата.

Трка се, с паузом током рата, одржавала све до 1957. године, када се догодила велика трагедија. Један од возача, шпански милионер Алфонсо де Портаго, пред сам финиш трке изгубио је контролу над возилом и великом брзином улетео у публику. Удес је био тако силовит, да су возач и сувозач остали непрепознатљиви, а осим њих настрадало је и десеторо гледалаца, углавном деце.

Двадесет година касније, носталгичари су одлучили да рели обнове, али у потпуно другачијем облику, као ревијалну трку старих аутомобила. 

Конкуренција за учешће је огромна и сваке године се пријави много више аутомобила него што може да учествује. Организатори унапред направе селекцију на основу модела и годишта аутомобила, досадашњих успеха и значаја за ову манифестацију, али и заслуга спонзора.

Ове године Апенинским полуострвом парадирали су времешни лепотани познатих брендова Алфа Ромео, Ферари, Масерати, Фиат, Мерцедес, Астон Мартин, Порше, BMW и многих других. 

Победници овогодишње четвородневне трке су Андреа Веско и Фабио Салвинели, који су возили Алфа Ромео 6Ц 1750 Супер Спорт из 1929. Андреи Веску је ово већ трећа победа у утрци, за воланом истог аутомобила, али различитим сувозачима.

На релију је овог пута учествовало 375 аутомобила, а 341 је прешао линију циља. Лепо и сунчано време допринело је атрактивности спектакла који је био прави празник за очи и у којем је публика уживала. 

Први пут у историји рута је организована у смеру обрнутом од кретања сказаљки на сату. 

Четвороточкаши су током прве етапе пута од Бреше до Рима прошли кроз четири регије: Ломбардију, Емилија Ромању, Лигурију и Тоскану, све до Вијаређа.

У другој етапи караван је ишао чаробним пределима преко Пизе, Витерба, дуж обале Тиренског мора, све до параде у Виа Венето, најмонденскијој улици италијанске престонице.

На трећем делу деонице, из Рима се ишло источном трасом ка северу, преко Кортоне, Ареца и живописне регије Кјанти, постојбине реномираних италијанских вина, све до Прата и на крају древног универзитетског центра Болоње.

На  последњој етапи повратка до Бреше, возачи су прошли кроз Мантову и Модену, а у Верони су направили омаж Вердију, пар сати уочи извођења Аиде у веронској Арени, поводом великог јубилеја 150. годишњице његове чувене опере. Дириговао је славни Рикардо Мути, некадашњи директор миланске Скале, сада на челу Симфонијског оркестра Чикага.

Дочек у Бреши био је спектакуларан, а церемонија доделе награда одржана је испред музеја посвећеног том релију.

Сенку на бајковити догађај бацила је чињеница да током њега ни лопови нису седели скрштених руку. Из центра Бреше, у седмици током одржавања манифестације украдена су чак три идентична модела аутомобила „порше 911“ из 80-тих година прошлог века.

Полиција трага за починиоцима, а претпоставља се да је реч о специјализованој банди крадљиваца, јер је реч о моделу који је веома цењен међу колекционарима.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи