Читај ми!

Знаћете да је права – жиг на пегланој кобасици

Пеглана кобасица је први производ из Пирота који је добио жиг „чуваркућа“, Привредне коморе Србије. Услове је испунио највећи регистровани произвођач овог аутохтоног производа. У току је и процес заштите географског порекла пеглане кобасице.

Далибор Тошић је пре десет година производио двадесет килограма пеглане кобасице годишње. Данас производи преко хиљаду килограма. Улагање у квалитет и проширење производње дало је резултате. Отуда се и његов производ нашао на листи „чуваркућа“.

„Показало се, да без обзира, што смо мали произвођачи, да смо успели да испунимо све њихове захтеве. То значи, да ћемо бити још више препознатљиви на тржишту, да смо доказали да је пеглана кобасица традиционални производ који је направљен од сто одсто домаћих сировина. Ја сам сигуран да је то прави пут за развој Србије“, рекао је Далибор Тошић.

Последњих годину дана пандемија је отежала и пласман пеглане кобасице.

„Нама су преко педесет одсто тржишта ресторани и хотели. То је прошле и ове године све стало. Али, опет, захваљујући помоћи државе, све се некако усагласило и успевамо да издржимо", истакао је Тошић.

Локална самоуправа Пирота, прошле недеље, предала је Заводу за интелектуалну својину елаборат за заштиту географског порекла пеглане кобасице.

„Производ који постоји толико деценија треба заштити од фалсификата, треба, на крају крајева, заштитити од заборава. Када се пропише рецептура, што се иначе ради у елаборату, стоји обавеза да свако ко жели да производи производ на коме ће моћи да стоји име пиротске пеглане кобасице, мора да се придржава рецептуре из елабората“, објаснила је Весна Лазаревић, стручни сарадник за пољопривреду града Пирота.

Пеглана кобасица је производ за који су заинтересовани купци и ван граница Србије. Међутим, тренутне количине нису довољне ни за домаће тржиште.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 04. новембар 2024.
11° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње