петак, 19.02.2021, 16:55 -> 17:49
Извор: РТС, The University of Tokushima,Okinawa Research Centre for Longevity Science
Најдуговечнији људи на свету живе на острву Окинава
Окинава је позната као „плава зона“ – дом неких од најдуговечнијих људи на планети. Тајна нису лекови или одређена храна већ повезаност са вољенима.
Архипелаг Окинава у Јапану руши рекорде у просечној старости становника. Састоји се од 160 острва оивичених Тихим океаном са суптропском климом, а љубазни Окинавци, најдуговечнији су народ на свету. Њихове животне навике и начин исхране указују и на то да су становници овог острва најздравији народ на планети.
На први поглед, изгледају другачије од осталих становника Јапана. Можда је то последица различитих животних навика становника Окинаве и употребе различите хране, као што је горка лубеница и чај од куркуме.
У књизи „Окинавци – најдуговечнији људи на свету", коју су у сарадњи са стручњацима из Министарства здравља Јапана, написали др Макото Сузуки и Бредли и Крег Вилкокс, представљен је начин живота ових острвљана.
Књига се позива на научна истраживања и документе из базе података Окинавских стогодишњих студија.
Старија популација острва Окинава не признаје појам пензије, већ верују како човек треба да остане активан до краја живота, окружен позитивним мислима и срећним људима.
Наравно, важни су и генетика, редовно вежбање и здрава исхрана.
Разнолика храна биљног порекла
За потребе једног истраживања, педесет троје стогодишњака са Окинаве, у исхрани је користило 206 различитих намирница, укључујући и лековито биље.
Током дана сваки стогодишњак је јео око 18 различитих намирница, 78 одсто хране било је биљног порекла. Пет врста воћа и поврћа на дан, две махунарке.
Пиринач је најчешће конзумирана храна на острву Окинава.
Становници острва користе комплексне угљене хидрате у исхрани, који треба да су заступљени око 54 одсто, а шећер узимају из сирове шећерне трске. Унос соли ограничен је на шест грама дневно.
Такође имају ограничен унос масноћа на око 15 одсто дневно.
Коментари