Читај ми!

Пица Пироћанка – јагњетина, пеглана кобасица, качкаваљ... Нећете знати шта вас је снашло

Од кућног буџета и сналажљивости домаћина зависи и празнична трпеза. Пироћанци, који знају како се новчаник чува, не одричу се добре хране и имају оригиналан предлог за празнични ручак или вечеру.

Специјалитет италијански – рецепт пиротски. Пица са јагњетином или пица са пегланом кобасицом и тартуфима. Још када их спрема онај ко је ове рецепте осмислио и на светским такмичењима одушевио и саме Италијане - онда промашаја нема. Може обе... Празници су...

„Иде качкаваљ, нормално пиротски, ту нема дилеме. Иде, старопланинаска јагњетина са старопланинским зачинима којих има у изобиљу на Старој планини и капром ћемо обогатити још мало“, објашњава Соња Стојановић, пица мајстор из Пирота.

Пеглана кобасица се у Пироту служи као мезе, јагњетина као печење, али све то може и другачије.

„И у једној и у другој пици је врло битно што садрже домаће састојке. Јагњетину са Старе планине, млечни качкаваљ. Онда, пица са тартуфима – ту је пеглана кобасица која је из овог краја, која се од врло пробраног меса прави. Значи, направите један здрав оброк у ово време пандемије, здрав оброк и свечан за Нову годину за своју породицу“, истиче пица мајстор из Пирота.

Вероватно је некоме оваква комбинација састојака аутентичних пиротских производа на најпознатијем италијанском специјалитету у најмању руку неочекивана и неспојива, али интересантна и пре свега – веома укусна.

Уколико пожелите да за празнике направите пиротску пицу у својој кухињи, можда неће бити баш за златну медаљу, али ћете сигурно осетити прави ватромет укуса и мириса. И уз то ћете и уштедети...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 06. новембар 2024.
8° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње