Пица Пироћанка – јагњетина, пеглана кобасица, качкаваљ... Нећете знати шта вас је снашло
Од кућног буџета и сналажљивости домаћина зависи и празнична трпеза. Пироћанци, који знају како се новчаник чува, не одричу се добре хране и имају оригиналан предлог за празнични ручак или вечеру.
Специјалитет италијански – рецепт пиротски. Пица са јагњетином или пица са пегланом кобасицом и тартуфима. Још када их спрема онај ко је ове рецепте осмислио и на светским такмичењима одушевио и саме Италијане - онда промашаја нема. Може обе... Празници су...
„Иде качкаваљ, нормално пиротски, ту нема дилеме. Иде, старопланинаска јагњетина са старопланинским зачинима којих има у изобиљу на Старој планини и капром ћемо обогатити још мало“, објашњава Соња Стојановић, пица мајстор из Пирота.
Пеглана кобасица се у Пироту служи као мезе, јагњетина као печење, али све то може и другачије.
„И у једној и у другој пици је врло битно што садрже домаће састојке. Јагњетину са Старе планине, млечни качкаваљ. Онда, пица са тартуфима – ту је пеглана кобасица која је из овог краја, која се од врло пробраног меса прави. Значи, направите један здрав оброк у ово време пандемије, здрав оброк и свечан за Нову годину за своју породицу“, истиче пица мајстор из Пирота.
Вероватно је некоме оваква комбинација састојака аутентичних пиротских производа на најпознатијем италијанском специјалитету у најмању руку неочекивана и неспојива, али интересантна и пре свега – веома укусна.
Уколико пожелите да за празнике направите пиротску пицу у својој кухињи, можда неће бити баш за златну медаљу, али ћете сигурно осетити прави ватромет укуса и мириса. И уз то ћете и уштедети...
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар