Сланинијаде у Качареву неће бити, али ће се знати ко прави најбољу сланину
Због неповољне епидемиолошке ситуације, неће бити ни чувене „Сланинијаде“ у Качареву. Ипак, домаћини спремају сланину, суше месо и праве кобасице, надајући се продаји сталним муштеријама, али преко интернета.
У Качареву се педесетак породица озбиљно бави производњом специјалитета од сушеног меса. Сезона почиње крајем октобра, тако да већ има сланине, печенице, кобасице и других деликатеса за продају.
Иван Пешевски све ради по рецептури која се преноси са генерације на генерацију. Каже да је једноставно.
„Суво сољење, само на промаји, буково дрво и то је то“, кратко и јасно, објашњава Иван.
Овегодине зарада ће бити слабија, јер неће бити „Сланинијаде“, на коју дође преко 100 хиљада посетилаца и где се прода око 500 тона сухомеснатих производа. Ипак, очекују да ће их име и квалитет одржати.
„Имамо ми неке своје сталне купце, који нас зову, који очекују да ћемо ми то спремити. Чујемо се са њима, а оглашавамо се и на друштвеним мрежама“, додаје Иван.
Милан Златковић такође има рецепт за успех. Први је у селу отворио месару и фокусирао се на прерађевине од мангулица, јер је увидео да је то здраво и да то муштерије траже. Током зиме припреми производе за целу годину и продаје их на једној панчевачкој пијаци.
„Да би успео у овом послу човек мора да воли то што ради, да буде педантан, да ради коректно, да све буде исправно и здраво“, наглашава Милан Златковић, из Качарева.
Организатори „Сланинијаде“ планирају да манифестација има само такмичарски део, без присуства купаца.
„Да обележимо ‘Сланинијаду' тиме што ћемо вршити оцењивање за најбољу сланину, јер је управо то сегмент наше манифестације који је централни догађај и око кога се све врти“, напомиње Милан Ајдер из Туристичког клуба „Сланинијада“.
Ако буде услова, посетиоци ће на „Сланинијаду“ доћи почетком пролећа.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар