Читај ми!

У Коштунићима производе ракију по традиционалној рецептури, али по светским стандардима

Обично се у шумадијском крају у сеоским домаћинствима ракија пече с јесени и углавном се тај посао заврши пре зиме. У селу Коштунићи, пак, ракија се пече целе године.

Млада Горњомилановчанка Наташа Вељовић, тврди да уопште није нужно да ракију пече мушкарац. Она је технолог и већ две године ради у фирми за прераду воћа и поврћа у Коштунићима.

„Радим овде на производњи нектара и џемова и овде на производњи ракије. За ову технологију код нас је карактеристично то што се те алкохолне паре загревају у казану. Након тога се врши одвајање првенца главног тока и патоке. Главни ток се пребацује у дрвену бурад где одлежава најмање годину дана, у случају дестилата од шљиве, док се дестилати од крушке, кајсије, дуње и јабуке смештају у прохромске посуде у којима одлежавају“, објашњава Наташа.

Додаје да је смештање у храстову бурад веома важно јер то дестилату шљиве даје боју, укус, танине и остале материје које прелазе у дестилат, односно касније ракију, како би добила своја својства. Остали дестилати су безбојни и зато одлежавају у прохромским судовима.

Како објашњава Марко Мирковић, радник у производњи, овај начин производње ракије се разликује од традиционалног пре свега по брзини, лакоћи и већим количинама коначног производа.

„Производни програм фабрике чине производња сокова, нектара, џемова и мармеладе и, наравно, ракије”, наводи Данијела Дамјановић Лазовић. „Имамо пет врста ракије које се производе од воћа из нашег подручја. То су шљива, кајсија, дуња, јабука и крушка виљамовка.“ 

Овај пример сведочи да се производњом ракије могу бавити и младе школоване особе, као и да млади из града одлазе на село и раде по светским стандардима и технологијама, али да се поштују и традиционални рецепти.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 07. новембар 2024.
17° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње