четвртак, 10.12.2020, 12:59 -> 16:19
Извор: РТС
У Коштунићима производе ракију по традиционалној рецептури, али по светским стандардима
Обично се у шумадијском крају у сеоским домаћинствима ракија пече с јесени и углавном се тај посао заврши пре зиме. У селу Коштунићи, пак, ракија се пече целе године.
Млада Горњомилановчанка Наташа Вељовић, тврди да уопште није нужно да ракију пече мушкарац. Она је технолог и већ две године ради у фирми за прераду воћа и поврћа у Коштунићима.
„Радим овде на производњи нектара и џемова и овде на производњи ракије. За ову технологију код нас је карактеристично то што се те алкохолне паре загревају у казану. Након тога се врши одвајање првенца главног тока и патоке. Главни ток се пребацује у дрвену бурад где одлежава најмање годину дана, у случају дестилата од шљиве, док се дестилати од крушке, кајсије, дуње и јабуке смештају у прохромске посуде у којима одлежавају“, објашњава Наташа.
Додаје да је смештање у храстову бурад веома важно јер то дестилату шљиве даје боју, укус, танине и остале материје које прелазе у дестилат, односно касније ракију, како би добила своја својства. Остали дестилати су безбојни и зато одлежавају у прохромским судовима.
Како објашњава Марко Мирковић, радник у производњи, овај начин производње ракије се разликује од традиционалног пре свега по брзини, лакоћи и већим количинама коначног производа.
„Производни програм фабрике чине производња сокова, нектара, џемова и мармеладе и, наравно, ракије”, наводи Данијела Дамјановић Лазовић. „Имамо пет врста ракије које се производе од воћа из нашег подручја. То су шљива, кајсија, дуња, јабука и крушка виљамовка.“
Овај пример сведочи да се производњом ракије могу бавити и младе школоване особе, као и да млади из града одлазе на село и раде по светским стандардима и технологијама, али да се поштују и традиционални рецепти.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 2
Пошаљи коментар