Читај ми!

Како изгледа српски сир са укусом Медитерана по швајцарској рецептури

Јовица Радовановић из Такова код Уба протекле две деценије радио је као кувар у Грчкој. Kада су границе због пандемије затворене, у завичају се посветио производњи сирева у које додаје медитеранско зачинско биље и спаја две своје љубави.

Сир са шафраном злата вредним, али и сир са јестивим златом – деликатеси су Јовице Радовановића из Такова у Тамнави. Kухиња му мирише на Медитеран, јер сиревима додаје и тимари, коријандер, различите мешавине зачинског биља. Има дугогодишње искуство кувара у Грчкој. Шест година пре појаве ковида-19 кувао је на Kриту.

„Приметио сам да у задње време, можда под утицајем туризма, јер људи одлазе на разне дестинације, почели су да траже то што су јели тамо, да траже и овде. Због тога сам имао наду да би могло то да успе“, објашњава Јовица Радовановић зашто се упустио у овај подухват.

Истанчани су укуси правих љубитеља сира. Јовица им додаје и сремуш, љуту паприку, чак и тартуфе из околине Ваљева. Али основа за квалитетан производ је начин припреме.

Пре десетак година упознао се са својим учитељем, Хајнцом Питером Телманом, који је из планинских крајева Швајцарске дошао да живи у једно мионичко село.

Хајнц каже да није више желео да чува свој тајни рецепт јер мисли да ова лепа земља и тако интересантни и пријатељски настројени људи заслужују да им открије и пренесе своју тајну справљања сира.

„Породица Телман чува ову тајну већ ко зна колико година. Знам само да нема никакву хемију, никакве додатке укуса. Може да се деси да понеки пут неки мој сир има неку тачкицу плесни и неку аномалијицу, али то је само чист показатељ да не постоји хемија унутра, да не постоји конзерванс“, напомиње Јовица.

За примену новина у технологији, које је научио у Грчкој, Хајнц Јовици кроз осмех каже: „Ја немам право, јер сам Швајцарац. Ти имаш право, јер си Србин“. Његов ученик намерава да развија посао поштујући старе, здраве начине припреме сира, јер верује да може да напредује тек када се врати корак уназад.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 14. новембар 2024.
3° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње