Читај ми!

Ако хоћете аутентични бумеранг и да научите како да га бацате, скокните до Чачка

Један ветеринар из Чачка има необичан хоби. По узору на оригиналне абориџинске, ручно прави бумеранге, а подједнако успешно овладао је и вештином бацања бумеранга.

Летење га је одувек одушевљавало. У младости се бавио ваздухопловним моделарством, а последњу деценију прави бумеранге разних облика и усавршава израду управо онаквих какве су као оружје користили аустралијски Абориџини.

„Правио сам и те 'фаст кеч' бумеранге, они који се баве знају то. Правио сам и 'акурејсинг' бумеранге, али ме у задње време привлачи тај традиционални бумеранг од 90 до 110 степени, десни, спортско рекреативни. Мало је мањи од ових абориџинских оригиналних повратних бумеранга“, објашњава Ђорђе Спасојевић из Чачка.

За израду тог спортског реквизита Ђорђе користи три врсте дрвета. Понекад пронађе и обради и природно савијене гране. Каже за израду доброг бумеранга није потребно пуно алата, али је пресудно знање, стрпљење и да се ради ручно.

„Могу да правим уз помоћ стега, уз помоћ алата, уз помоћ другова који се баве столарством, али ја хоћу да га правим што једноставније, значи на обичној столици, на обичном пању, у природи, било где“, истиче Спасојевић.

Поред избора материјала, важни су и детаљи обраде како би се бумеранг одржао у лету и вратио бацачу у руку. Зато је важно овладати и вештином бацања.

„Баца се вертикално дајући му максималну ротацију из зглоба. Једино тако могу те силе да се успоставе, да има кружну путању и да се врате у руке. У супротном, ако се баци хоризонтално, као фризби, он ће да узлети и да се закуца. Значи врло је битно учење технике“, наводи бумеранг мајстор.

Знатижељнима радо преноси знање и искуство, јер је ручна израда и бацање традиционалног абориџинског бумеранга овом ветеринару из Чачка више од хобија.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 14. новембар 2024.
4° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње