Јапански туризам у доба коронавируса – виртуелне туре, а локални специјалитети стижу поштом

Управа у јапанској префектури Шимане развила је интерактивне виртуелне туре у којима путници учествују у обиласку природних и историјских знаменитости преко компјутера и притом конзумирају познате локалне специјалитете, који им се унапред доставе поштом.

Коронавирус присиљава на борбу за опстанак. То за туристичке оператере у пракси значи очајнички напор да се оствари бар неки минимални приход за време трајања епидемије кроз иновације у пословању. 

Префектура Шимане у Јапану нашла је начин да кроз виртуелни туризам не само запосли део водича, већ и обезбеди продају локалних специјалитета и тако омогући какву-такву зараду ресторанима, произвођачима пића и слаткиша.

Наиме, службеници локалне владе у тој административној јединици на обали Јапанског мора дошли су на идеју да организују туре које се преносе преко интернета у реалном времену, односно, пројектују на компјутере у домове путника, који због коронавируса остају у својим кућама стотинама или хиљадама километара даље.

У тим турама водич улази у аутобус и вози се од аеродрома, на који би у правој, физичкој тури путници иначе дошли, до насеља, све време приповедајући о природним и историјским знаменитостима дуж пута и снимајући пејзаж помоћу паметног телефона. Када аутобус стигне на одредиште, до неког споменика, храма или узвисине са које се види море, у туру се укључују локални информатори који описују те атракције и дају занимљиве податке о њима.

Водичи уместо туриста шетају по продавницама и ресторанима

Водичи и информатори, опремљени паметним телефонима с постољима и микрофонима, потом улазе у ресторане и продавнице и тамо интервјуишу власнике и раднике, који виртуелним путницима говоре о производима које нуде, како их праве и због чега су управо ти производи карактеристични за тај крај.

Занимљиво је да по уласку у угоститељску радњу или продавницу локалних специјалитета и занатлијских производа, водич позива људе који у тури учествују у својим домовима да отворе ланч-пакете, флаше и паковања слаткиша који су им унапред били поштом послати како би сви заједно, сваки пред својим компјутером, обедовали, односно, густирали производе из тих продавница и ресторана. Учесницима се и пружа прилика да постављају питања, односно, коментаришу производе које конзумирају.

Локалне власти нуде туре за пет дестинација, а оним особама које уплате за све њих, поштом се, у знак захвалности, шаљу посебни поклони.

Огромно интересовање, карте распродате 

Куриозитет је да је број учесника за сваку туру ограничен на 50, колико је, иначе, капацитет аутобуса, који се заиста креће дуж унапред одређене путање.

Власти префектуре тврде да су виртуелне туре, које су почеле у априлу и одржавају се на сваке две недеље, до данас све биле распродате.

У Јапану, где је до сада по званичним подацима заражено више од 19.000 људи, је сада у току други талас заразе, који углавном погађа престоницу Токио.

Иако су недавно, после пуна два месеца, у потпуности повучени захтеви власти да се грађани уздрже од путовања ван својих места, нови раст броја заражених ових дана и даље чини путовање ризичним, па тур-оператери и услужне делатности настављају да трпе погубни утицај корона вируса.

Уздржавање од излазака и путовања, међутим, узима све већи психолошки данак, па се све више грађана, упркос одређеној почетној скепси, окрећу виртуелним турама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару