Ремек-дело из 13. века пронађено у кухињи

Светом уметности одјекнула је вест да је на кухињском зиду куће у граду поред Париза откривено ремек-дело великог фирентинског сликара Чимабуеа чија се вредност процењује на шест милиона евра.

Слика Ругање Христу из 13. века, Чениа ди Пепа Чимабуеа, фирентинског уметник који је подучавао Ђота и сматра се оцем западног сликарства, биће прво његово дело које ће се појавити на аукцији, а историчар уметности, Ерик Туквин, процењује да ће достићи цену од четири до шест милиона евра.

У аукцијској кући наводе да је дело у власништву жене из Компјења која је слику држала у кухињи, тачно изнад шпорета.

Историчари уметности сматрају да је слика део великог диптиха из 1280. године, у оквиру кога је Чимабуе насликао осам сцена који приказују Христово страдање и распеће.

Две сцене из овог дела, Мадона на трону са анђелима налази се у Националној галерији у Лондону, а Бичевање Христа у Њујорку.

Слика која се налази у Националној галерији у Лондону такође је вековима била изгубљена, а нађена је тек када је британски аристократа распремао кућу свог претка у Сафоку. Јавност је имала прилике да је види тек 2000. године.

Власница француске слике мислила је да је реч о прилично старој икони када ју је у њеној кући открио аукционар Филомен Вулф.

Чимабуе је био најцењенији фирентински сликар свога времена. Сматра се за последњег великог сликара који је стварао у маниру византијског сликарства. Међутим, после тестова урађених инфрацрвеним зрацима стручњак за историју уметности Ерик Турквин, је закључио да нема сумње да је слика „урађена истом руком“ као и друга Чимабуова позната дела.

Дело ће се наћи на аукцији 27. октобра у аукцијској кући „Актеон“ у граду Сенлису, северно од Париза.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару