Зашто киша мирише?
После сваке кише земља има онај познати, карактеристичан, специфичан мирис када се натопи кишницом. Та појава названа је петрикор, а име јој датира из шездесетих година 20. века.
Мирис који повезујемо са водом, а не потиче од ње је мирис кише који су први пут анализирали аустралијски истрађивачи, Џој Беар и Ричард Томас 1964. године. Они су у свом раду објављеном у часопису Нејчер (Nature) овом мирису дали изваничан назив - петрихор.
Грчко „петра“ значи камен, док се „икор“ односи на реч из митологије – течност која тече венама грчких богова.
Мала фабрика парфема из Индије успешно је изоловала овај мирис из уља сандаловог дрвета и назвала га „мати ка атар“, или „земљани парфем“.
Мирис кише долази од биљних уља која су абсорбовали земља и камење. Када киша покваси земљу и ово уље дође у контакт с водом, ослобађа се један продукт бактерија под називом геозимин, органско једињење (од грчког „мирис земље“) што носи тај специфичан мирис, а одговоран је и за познати „земљасти“ укус цвекле. За специфичан мирис одговорне су бактерије које живе у земљи.
Слабе и умерене кише производе више аеросоли него пљускови, а за време пљускова, са грмљавином, на мирис ваздуха утиче и озон.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 3
Пошаљи коментар