„Дани хварске кухиње“ у Београду: Грегада са белом рибом и белим вином

Док у Београду поново најављују хладно време и снег, топлоту с мора доноси хварска кухиња. Традиционално, већ тринаести пут, на Земунском кеју обележавају се „Дани хварске кухиње“. У гастрономским специјалитетима моћи ће да се ужива до почетка марта.

Мирис хварске кухиње осећа се на Земунском кеју. Ту се ових дана спрема најквалитетнија морска риба. А да је додатно зачине, Хварани су донели доста морске соли, домаће маслиново уље и ароматично биље.

„Што се тиче рибе, имају тај лешо, риба у супи, која је изузетна, онда рецимо кувају бродет, кувају бузаре, разноразни плодови са шкољкама у маслиновом уљу и вину. Од меса ту је паштицада – кувана говедина са пуно поврћа и воћа у сосу, обично са тестом или са њокама“, објашњава Ђура Зорић, шеф кухиње ресторана „Шаран“ у коме се одржава манифестација.

Начин припреме хране годинама се није мењао. Једноставност и богат укус је оно што хварску кухињу чини једном од најпривлачнијих на Јадрану. У прилог томе и чињеница да је гастрономска традиција и аутентичност уврстила острво Хвар на листу Унескове нематеријалне светске баштине.

Са хварског менија, у Србији се може спремити још јела. Углавном она с месом. Али који је то састојак за који Хварани тврде да јело не може бити исто?

„Све се може овде припремити, али кад ми дођемо, људи кажу како је сад другачији укус, шта је сад тајна, да ли је у соли или уљу. Ми не користимо уље хладно цеђено, ми користимо уље прављено на стари домаћи начин и мислим да је то највећа заслуга“, тврди Јурица Томичић, власник ресторана „Код капетана“ на Хвару.

Уз овакву храну најбољи додатак су сунце и вино. Ипак, ни састојак као што је београдско хладно време није се показао као лош. Напротив, додатно је зачинио укус.

„То иде веома добро, људи су добро прихватили нашу храну и то је од пре тако, Београд је љубио Хвар, тако да, пре рата и оних времена, Београђани су били главни гости у граду Хвару. Сећам се када сам као дете радио тамо, они би дошли и с ногу тражили да поједу мало гирица и вина. Мислим да они воле нашу храну зими, а лети још више“, тврди Хваранин Јурица.

Ред сланих специјалитета, па ред слаткиша. Хварани препоручују рожаду – карамел крем или пијане смокве из прошека, преливене чоколадом. Довољно упечатљиво да никада не заборавите укусе Хвара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 29. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи