Како је лопта са експлодираног спејс-шатла после више од 30 година завршила у свемиру

На Међународну свемирску станицу стигао је један посебан предмет – фудбалска лопта са јединственом причом.

Када је Елисон Онизука кренуо на свој други лет у свемир на шатлу „Челенџер“ 1986. године, један од предмета које је понео са собом била је фудбалска лопта, на коју су се потписали чланови мушког и женског тима средње школе у Клир Лејку, међу којима је била и његова ћерка.

Трагично, шатл је експлодирао 73 секунде после полетања, а сви чланови посаде су погинули. Међу предметима који су извучени из остатака шатла у океану била је и фудбалска лопта.

Тридесет година касније, син астронаута Шејна Кимброа иде у исту средњу школу, а Шејн се спрема да одлети на Међународни свемирску станицу. У пртљагу му се налази један посебан предмет. Округао, црно-бели са двадесетак потписа.

Нешто више од месец дана касније, Шејн је отпаковао лопту, која је сада, коначно, тамо где је и требало да буде. У свемиру.

„Ово је лопта која се налазила на 'Челенџеру' судбоносног дана. Носио ју је Елисон Онизука као поклон своје ћерке, фудбалерке“, написао је Кимбро у опису фотографије на Твитеру.

Џанел Онизука Џилијан, чији потпис носи посебно место на лопти, рекла је да је изузетно дирнута тим чином.

„Фудбалска лопта је на неки начин наставила мисију на коју је мој отац кренуо пре много година. Наставила је да путује свемиром и инспирише друге“, истакла је Џанел.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 29. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи