Попели се уз залеђене водопаде у кањону Таре

Петорица алпиниста из Србије и Црне Горе искористили су хладно време и ситуацију „у којој се вода леди“ и успешно се попели уз два залеђена водопада у кањону реке Таре.

Никола Ђурић, Душан Бранковић, Душан Старинац, Данило Пот и Иван Лаковић  „освојили“ су водопаде изнад села Добриловина у кањону Таре, који су највећи водопади у Црној Гори који се леде.

У том делу кањона, две речице из Забојског језера формирају водопаде висине око 150 метара. Десни је назван Мали зец, а леви Страст.

„Вања Пејовић и ја смо средином децембра посетили Добриловину с намером да се пењемо уз неки од два постојећа водопада. Чекамо их од 2012. године, али никако да се поклопе све коцкице. На нашу жалост, десном водопаду је недостајало још десетак дана до формирања, а леви није био ни близу. Мало нас је тешила дугорочна прогноза, али нагомилано искуство са наглим продорима топлог ваздуха, који 'пообара' све залеђене водопаде, упозоравало је да се не надамо превише“, почео је своју причу Иван Лаковић из Малог алпинистичког клуба из Подгорице.

„Срђан Лечић и ја смо се вратили после Нове године и попели се уз Малог зеца, али леви водопад још није био до краја формиран. Недостајало му је још доста“, рекао је Лаковић.

Лаковић каже да дисциплина пењања уз залеђене водопаде постоји већ тридесетак година, а да се код нас практикује у мери у којој то зимске температуре дозволе.

Прилика да се попну и уз други водопад, назван Страст, пружила им се у суботу, када су се уз, за њих слатке муке, попели уз Страст, а неки су поновили и пењање уз десни водопад.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 29. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи