Нова атракција у музеју воштаних фигура у Бечу – живот царице Елизабете

После годину дана припрема Музеј воштаних фигура „Мадам Тисо“ отворио је поставку "Sisi Uncovered Experience", у оквиру које је представљен живот аустријске царице Елизабете.

Нова атракција у музеју воштаних фигура у Бечу – живот царице Елизабете Нова атракција у музеју воштаних фигура у Бечу – живот царице Елизабете

Свечано откривање изложбе припало је чукунунуку царице Елизабете, глумцу, редитељу и кловну црвеног носа, Леополду Алтенбургу.

У припреми изложбе коришћена је најмодернија визуелна техника, обављена су обимна истраживања и помогли су глумци.

„Добијамо увид у живот једне од најфасцинантнијих личности аустријске историје – савремена, нежна, али истовремено и немилосрдна. Приказујемо животно зрелу царицу без улепшавања, на основу историјских чињеница““, изјавила је Арабела Крушински, директорка музеја „Мадам Тисо“, поводом до сада највеће инсталације од отварања музеја 2011. године.

Инсталација је планирана читаву годину, а концепт је разрадила креативна агенција „"Theme 3"“ из Енглеске. Мириси, музика, звукови, изговорене речи, укуси и додирне импресије су интегрисани у изложбу и чине њен интерактивни део.

Уметник у Велсу ручно је обојио 100 торти које су део инсталације, а између 100 мириса је изабрано седам који су били карактеристични за тадашње време, као што су мирис бечких улица или мирис маске од телетине, коју је царица Елизабета користила за затезање лица.

Посетиоци ће моћи да осете те мирисе приликом посете изложби. Музеј „Мадам Тисо“ у Лондону спровео је обимна историјска истраживања како би сваки детаљ изложбе одговарао актуелним сазнањима.

Чак 44 огледала чине саставни део инсталације и представљају Сисину опсесију изгледом. Коса воштане фигуре краљице Сиси на самом улазу у просторију поставке заправо је природна коса која је ручно уметнута.

Тај поступак је трајао месецима. Те и многе друге занимљивости моћи ће да сазнају посетиоци изложбе у чувеном музеју воштаних фигура у Бечу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 29. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи