Не, није ванземаљац, већ најстарији човеков предак

Истраживачи су открили најстаријег познатог претка данашњег човека – микроскопски мало створење које представља први корак на еволутивном путу који је довео до риба и, коначно, човека.

Фосилизовани остаци Saccorhytus-а стари 540 милиона година „изузетно су добро очувани“, кажу стручњаци, који су своје налазе објавили у часопису Нејчр.

Међународни тим стручњака из Британије, Кине и Немачке открио је фосиле у централној Кини. Saccorhytus је најпримитивнији пример једне од категорија животиња деутеростомија, које су заједнички преци великом броју врста кичмењака.

Са око милиметар дужине, верује се да су живеле између зрна песка на морском дну. Стручњаци нису успели да пронађу никакве доказе да су имале анални отвор, што доводи до закључка да су конзумирале и избацивале храну кроз исти отвор.

„Гледајући их голим оком, фосили изгледају као мала, црна зрнца, али се под микроскопом виде изузетно занимљиви детаљи. Сматрамо да ране деутеростомије представљају примитивне почетке великог броја врста, укљујући и нас. Све касније деутеростомије, од којих ми водимо порекло, имају истог претка и ми сматрамо да смо управо то пронашли“, објаснио је професор Сајмон Конвеј Морис са Универзитета у Кембриџу.

Деган Шу са Универзитета у Сијану у провинцији Шанси, где су фосили пронађени, рекао је за Би-Би-Си да им је откриће дало фасцинантан увид у прве фазе еволуције групе која је довела до риба и, коначно, до људи.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи