Кад животиње постану само траг у снегу

Због неодговорног власништва животиње најчешће заврше на улици. И сналазе се. Све док се не суоче са окрутним зимским условима. У тој бици многе остану само траг у снегу.

Призори залеђених животиња већ данима преплављују друштвене мреже. Они који се баве спасавањем животиња кажу да са падом температуре број таквих случајева расте, па апелују на грађане да буду одговорни власници.

„То је последица неодговорног власништва о коме ми стално причамо. Људи немају свест. Избаце животињу уместо да је стерилишу и да на тај начин реше проблем. Налазимо залеђене лешеве, а не знамо чији су јер је мали проценат паса чипован. И чак кад ухватимо, казне се не спроводе како треба“, каже Зоја Јовановић из организације "Animal Resque Center".

Процењује се да на улицама Београда има између 15 и 20 хиљада напуштених паса. И Моли је била једна од њих, док је Мирјана и Дејан нису удомили.

„Она је заправо већ била нечији пас очигледно пошто је већ од почетка знала да седне и да шапу. Нажалост, има и трауме. Када су је нашли имала је ране од злостављања, демодекс. Трауме је још прате, јер се и даље мало плаши људи и паса, али се полако адаптира“, објашњава Дејан Ћириловић.

Они су њој пружили топли дом, а она је њима донела радост. Кажу да без ње не могу да замисле живот. Ни Драгана Ивановић не може да замисли живот без свог пса, кога је пре две године спасила од зиме.

„Видела сам две куце, једну црну, а другу белу у снегу. То је била претпрошлогодишња зима са температурама од минус осам и десет степени Целзијусових. Одмах сам их повела да им се не би ништа десило“, сећа се Драгана.

Ледени дани за њу су знак да треба да настави да помаже. У њеном крају за псе нема зиме. Пре две ноћи спасила је куче тако што га је сместила у пролаз код зграде и дала му храну.

Али неразумевање комшија уме да поквари покушај да се псима помогне. Зато они који се баве спасавањем животиња апелују на људе да буду хумани.

„Оно што можете да урадите то је да отворите врата свог улаза, да лепо замолите комшије да истолеришу док прође овај хладан талас, да се не прави бука због тога што је пас унутра. Поставите му неки картон или ћебе, дајте му топлу воду јер се брзо смрзава на овим температурама. Ако немате храну за псе или за мачке, своје остатке од ручка убаците у топлу воду па онда помешајте са мало хлеба. То је оно минимално што свако може да уради. Од картонских кутија и најобичнијих кеса можете да направите кућицу за мачке“, објашњава Зоја Јовановић.

Импровизована кућа може бити привремено решење, али сваки пас жуди за правим домом. Као и Лина, која има осам месеци, али нема власника.

Уколико желите да се њено играње на снегу настави, јавите се на имејл адресу takostojestvari@rts.rs или Зоји из "Animal Resque Center" на телефон 063/7605818.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи