Сунце можда „украло“ једну планету

Већ неко време се у научним круговима полемише о деветој планети у Сунчевом систему. Научници још нису сигурни да постоји, али је према неким претпоставкама 10 пута већа од Земље и удаљена око 1.000 астрономских јединица од наше планете. Ново истраживање претпоставља да девета планета заиста постоји и да ју је Сунце „украло“ и интегрисало у свој систем.

Џејмс Веспер, постдипломац са Универзитета "Њу Мексико", изложио је на 229. окупљању Америчког астрономског друштва претпоставку да је врло могуће да је Планета 9 била „одбегла“ планета, небеско тело које нема своју звезду и лута галаксијом, преноси портал Спејс.

Уколико се испостави да је у праву, то би значило да је Сунце украло небеско тело, за које сада научници претпостављају да је девета планета у нашем звезданом систему.

Веспер и његов ментор, професор Пол Мејсон, дошли су до овог закључка када су обавили 156 симулација могућих сусрета Сунца и разних „одбеглих" планета. Веспер је рекао да би у око 60 одсто симулација „одбегла“ планета ушла у Сунчев систем, али не би успела да остане у њему.

Међутим, у 40 одсто случајева би се „одбегла“ планета задржала у звезданом систему, а понекад чак и избацила другу планету из њега.

Упркос томе што није дефинитивно објашњено порекло Планете 9, нити потврђено њено постојање, свакако је могућ сценарио. Чињеница да „одбеглих“ планета има у великом броју, можда чак и више него оних око звезда, свакако иде на руку Весперове и Мејсонове хипотезе.

Константин Батигин, професор на Калтеку, сматра да би Весперови налази могли да буду тачни.

„Свакако је могуће да је Планета 9 ухваћено тело. Без познавања тачне орбите, веома је тешко несумњиво потврдити или одбацити хипотезу о пореклу Планете 9, али је она свакако могућа“, истакао је Батигин.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи