Петина Американаца не пролази никакву контролу при куповини оружја

Један од пет власника ватреног оружја у САД набавио је оружје у претходне две године без икакве провере његових личних података и психичког стања, указује ново истраживање спроведено на Универзитету у Бостону, преноси „Ројтерс“.

Резултат истраживања чак представља побољшање, открива главни аутор др Метју Милер са североисточног Универзитета у Бостону. Слична студија, спроведена 1994. године, показала је да је двоје од пет власника оружја купило оружје без рутинске провере података.

Испитаници најновијег истраживања пријављивали су само да ли су своје ватрено оружје купили од федерално овлашћеног продавца.

Сједињене Америчке Државе захтевају проверу за куповину пиштоља у продавницама, али је много мање прописа у приватној продаји, између појединаца, иако већина Американаца подржава универзалну рутинску контролу.

У новој студији, Милер и колеге анкетирали су 1.613 одраслих власника пиштоља у САД. Све у свему, истраживање, објављено у медицинском часопису Annals of Internal Medicine, открива да је 22 одсто испитаника купило оружје у последње две године без икакве рутинске контроле.

Тај однос је порастао на половину власника оружја, када су истраживачи ограничили анализу на људе који су пиштоље куповали приватно – од пријатеља, чланова породице или путем интернета.

У државама које захтевају проверу за приватну продају оружја, 26 одсто људи није прошло неопходну проверу. У државама без тих прописа, 57 одсто је купило оружје путем приватне продаје без провере.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи