Угинула Грени, најстарија женка орке

Најстарија женка кита убице на свету, позната као Грени, последњи пут је виђена у октобру 2016. године. Од тада јој се губи сваки траг, па научници верују да је угинула.

Вест о одласку орке Грени (Granny, што на енглеском значи бака) објавио је Центар за истраживање китова (The Center for Whale Research), који се 40 година бави проучавањем китова у северозападном делу Пацифика, код обала Северне Америке.

Истраживачи су је пратили под званичним називом Ј-2, а према проценама, Грени је имала више од 100 година.

Истраживач Кен Балкомб, који је 1976. године први пут видeо и фотографисао Грени, написао је да је последњи пут виђена 12. октобра 2016. године.

Настојећи да открије еволутивну мистерију, Би-Би-Си је недавно направио документарац о китовима убицама. Еволуција је уредила ствари тако да китови убице у четвртој и петој деценији живота престају да се паре и улазе у менопаузу.

Научници су открили да су орке еволуирале тако да женке помажу врсти пружајући помоћ другим женкама са младима, штитећи младунце и бринући се о њима.

Научници су такође открили да се мужјак пари са више женки из различитих група, али да се на крају враћа и остаје у оној групи у којој се налази његова мајка.

Истраживања се настављају, поручују научници, али без најстарије чланице напознатије групе китова убица.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи