Шестосатно радно време – ефикасно, али скупо

Двогодишњи пилот-пројекат међу медицинским сестрама у шведском Гетеборгу, дому „Волвоа“, показао је да је шесточасовно радно време повољно утицало на здравље радника и смањило боловања, учинило ефикаснијим бригу о пацијентима, али све заједно много кошта.

Управо би ова последња ставка, пише Индипендент, могла бити кобна за цели концепт шесточасовног радног времена. Пилот-пројекат односио се на 68 медицинских сестара у једном старачком дому у Гетеборгу.

Смањењем радног времена запослени су, показало је истраживање, били задовољнији, здравији, а брига о пацијентима је била боља.

Али град је морао да запосли додатних 17 особа, а то је коштало више од милион и по евра, објавио је Блумберг. Град је сад одлучио да се експеримент не наставља јер се боје да би трошкови могли измаћи контроли.

„То је везано за високе трошкове. Превише је скупо генерално скратити радно време“, каже Данијел Бернар, локални политичар са леве стране политичког спектра.

Он, каже како, и даље верује у постепено смањивање броја радних сати, јер напросто, сматра он, држава је све богатија па ће нешто тако у будућности моћи да приушти.

То није једини пример великог експеримента са скраћеним радним временом.

„Филимундус“, компанија из Стокхолма која програмира апликације, такође је увела шесточасовно радно време.

„Осмосатно радно време није ефикасно како људи мисле“, рекао је Линус Фелт, директор компаније.

„Велики је изазов остати на нешто фокусиран осам сати. Ми смо мешали рад и паузе како бисмо учинили радни дан што подношљивијим“, рекао је он.

Још пре 13 година краће радно време увела је шведска подружžница „Тојоте“. То им је донело већу продуктивност и пораст прихода па никада од тада радно време радника нису дизали.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи