Почео експеримент у Финској: Незапосленима месечно 560 евра!

Финска је прва земља у Европи која ће, додуше у оквиру друштвеног експеримента, незапосленима исплаћивати основну месечну зараду од 560 евра, ради смањења државне бирократије и сиромаштва, и повећања запослености.

Оли Кангас из агенције финске владе КЕЛА, која је надлежна за социјална питања у земљи, изјавио је да је 1. јануара почео пробни период у трајању од две године, у којем учествује 2.000 случајно одабраних грађана, који ће примати надокнаду за незапослене.

Они ће добијати 560 евра месечно, а неће морати да подносе извештаје о томе како су тај новац потрошили, пренео је АП.

Тај износ ће се, међутим, одбити од свих других накнада које већ добијају.

У Финској је просечна зарада у приватном сектору 3.500 евра месечно, показују званични подаци.

Иначе, стопа незапослености у Финској, земљи са 5,5 милиона становника, стоји од прошле године на 8,1 одсто, што значи да је око 213.000 људи без посла.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи