Како да сретнемо димничара кад их има само 200?

Верује се да димничари доносе срећу, а њихов занат већ спада у старе и код нас је реткост. Србија има око 200 димничара, а треба нам бар 1.000. У земљама Европске уније димничарски посао није само чишћење и одржавање димњака већ прате и потрошњу енергије и емисије штетних гасова, а њихова препорука домаћинствима је обавезујућа.

Долазак димничара радује домаћине који, за срећу, дотакну њих или њихове четке.

„Лепе ствари су што сваки дан идемо код других људи. Упознајемо неке нове људе. Често се и спријатељимо са тим људима“, истиче димничар Предраг Тишма.

Већина димничара већ има три деценије радног стажа. На кров иду само искусни па би, како наводе, волели да подмладе кадар.

„Имамо веома мало младих који су дошли, још се обучавају и не можемо да их пуштамо саме“, објашњава Драган Аћимовић.

Немачка, рецимо, има 20.000 димничара. Србији треба пет пута више димничара него сада, око 1.000, јер их нема у готово половини градова и општина. У развијеним земљама димничари обављају и друге послове и, захваљујући њиховим препорукама, уштеди се десет одсто енергената. Недавно усвојене измене Закона о комуналним делатностима то ће омогућити и нашим димничарима.

„Осим одржавања и контроле димњака и ложишних уређаја као и вентилација, радиће и мерење емисија штетних гасова и степена корисности ложишних уређаја. Додато je да се врши технички преглед приликом изградње нових димњака и реновирање старих, постојећих“, наводи Милан Михајловић, председник Удружења димничара Србије.

Због алтернативног грејања, све зграде морале би да имају димњак. Ипак, и они који немају димњак воле бар да сретну димничара. По веровању, треба се ухватити за дугме и пожелети жељу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи