Пољска влада купила уметничку колекцију за 100 милиона евра

Светски познату колекцију уметничких дела, књига и списа вредну две милијарде долара, која укључује радове Леонарда да Винчија, Рембранта и Реноара, купила је пољска влада за 100 милиона евра.

Адам Карол Чарторијски, који је наследник познате колекције, каже да је то била донација држави, али је упркос томе одбор задужен за колекцију поднео оставку.

Људи задужени за чување, одржавање и вођење колекције кажу да нису консултовани око продаје, коју су уговорили пољско министарство културе и Адам Карол Чарторијски, потомак принцезе Изабеле Чарторијске, која је основала колекцију 1802. године.

Он је рекао да је само ишао стопама својих предака који су „увек радили за пољски народ“.

„Желео сам да дам нешто свом народу и то је мој избор“, истакао је Адам Карол Чарторијски.

Колекцију чини око 86.000 предмета, 250.000 књига и списа, као и уметничка дела изузетне вредности, попут Да Винчијеве Даме са хермелином. Већи део колекције налази се у Националном музеју у Кракову.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи