Јеврејски активисти у САД: Жабац Пепе је симбол мржње

Водећа група јеврејских активиста у САД критиковала је недавне варијације популарне сличице која се користи на интернету – жапца Пепеа – као симбол мржње, попут Хитлера, свастике или екстремистичког Кју-клукс-клана (ККК), јавља данас АФП.

Жабац, који се први пут појавио на интернету 2005. године као део карикатура „Бојс клуба“ уметника Мета Фјурија, временом је прерастао у сличицу, такозвани „интернет мем“, са многобројним варијацијама.

Међутим, у последњих неколико година сличице жапца са брковима у Хитлеровом стилу, са јеврејском капицом или у стилу припадника ККК су се рашириле мрежом у порукама мржње усмереним против Јевреја и других корисника Твитера, саопштила је у уторак јеврејска Лига против клевете.

„Још једном су се расисти и они који шире мржњу докопали популарне сличице на интернету и изопачили је у корист сопствених циљева ширења задртости, узнемиравајући кориснике“, рекао је председник Лиге Џонатан Гринблет.

Лига је нагласила да „не значи да је неко расиста само зато што је објавио сличицу жапца Пепеа“, напоменувши да већина људи који ту сличицу користе нема зле намере, али да је број варијација које користи бели националистички покрет „Алт-рајт“ порастао, што је погоршано „спорним председничким изборима 2016“.

Разне облике жапца Пепеа је на друштвеним мрежама нарочито преузео покрет „Алт-рајт“, који чини велики део присталица републиканског кандидата Доналда Трампа у трци за Белу кућу, наводи француска агенција.

Тим Трампове демократске противнице Хилари Клинтон објавио је објашњење о ономе што назива Трамповом „стравичном“ употребом сличице жапца, назвавши Пепеа „симболом повезаним са надмоћју белаца“.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи