Наса (ни)је направила нови хороскоп

Упркос томе што је „Космополитен“ објавио да је Наса прерадила хороскопску табелу и ажурирала знакове, из Америчке агенције за истраживање свемира кажу да се никада нису и неће бавити астрологијом, већ да су то урадили да би на занимљив начин приближили науку деци.

Прича да је Наса избацила нови хороскоп појавила се у британском издању Космополитена, али су је брзо пренеле друге медијске куће, попут Јахуа и многих других.

У тексту се наводи да је Наса издала нову хороскопску табелу, додајући тринаести и померајући датуме других знакова. Свакоме ко је обратио пажњу, најчуднији део приче није померање знакова, већ чињеница да је Наса одједном почела да се бави писањем хороскопа.

„Наса проучава астрономију, а не астрологију“, истакао је портпарол те агенције Двејн Браун.

Откуд су онда астролози убеђени да Наса одједном покушава да им помогне да ажурирају хороскоп? Помало чудно, извор ових гласина изгледа да потиче са образовне странице, коју је Наса поставила како би заинтересовала децу за науку.

Космополитен и неки сајтови са бомбастичном вешћу да је Наса прерадила хороскопску табелу нудили су везу на извор своје вести, за који се испоставило да је The Space Place (место за свемир), образовни сајт где деца могу да се друже са цртаном верзијом ровера „Кјуриосити“ или да виде рецепт за „Сунчане колаче са пегама“.

Оно што се несумњиво види када се уђе на сајт јесте Насин став о астрологији: „Прва ствар: Астрологија није астрономија!“. Ако ни то није баш најјасније, поред текста искаче нацртани човек са речима: „Астрологија није наука“.

Оно што се не појављује на тој страници јесте било какво прерачунавање зодијака. Уместо тога, Наса нуди објашњење радозналој деци да су знакове пре 3.000 година осмислили древни Вавилоњани, који су их повезивали са сазвежђима која су посматрали на небу.

Хиљаде година су прошле и америчка агенција наводи да су се позиције тих сазвежђа у односу на Земљу промениле због малог померања Земљине осе.

То значи да та иста сазвежђа нису више на истом месту где су била када су их Вавилоњани посматрали.

„Нисмо мењали хороскопске знакове, само смо урадили прорачуне. Чланак на The Space Place је о томе како астрологија није астрономија, већ реликвија древне историје из које су се посматрањем развиле наука и математика“, објаснио је Браун.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару