Ерупција највећег јапанског вулкана за 25 година?

Како прогнозирају стручњаци на основу количине накупљене магме, ерупција Сакурајиме, једног од најактивнијих јапанских вулкана, могла би да се деси за две и по деценије.

Ерупција највећег јапанског вулкана за 25 година? Ерупција највећег јапанског вулкана за 25 година?

Вулкан Сакурајима који се налази на острву Кјушу, удаљен је 49 километара од нуклеарне електране „Сендаи“, а близу је и града Кагошиме у којем живи 600.000 људи.

Последња ерупција овај вулкана у којој је било жртава забележена је 1914. године када је погинуло 58 особа.

Јапански архипелаг који називају „ватрени прстен“ има више од 100 вулкана. Сакурајима редовно избацује пепео, а дешавају се и мање експлозије сваке године. Последња ерупција била је у фебруару.

Понашање вулкана пажљиво прате надлежне службе Јапана. Од пет нивоа опасности, Сакурајима се налази у трећој групи и забрањено му је прилазити.

„Сматрамо да је вулкану потребно 130 година да сакупи количину магме која је потребна за ерупцију, што значи да смо од тога удаљени 25 година“, прецизирао је доктор Џејмс Хики са британског Универзитета Ексетер.

Истраживањем је утврђено да се сваке године наталожи 14 милиона кубних метара магме, што је довољно да се стадион „Вембли“ у Лондону напуни три и по пута.

Према речима стручњака, током неких периода магма се сакупља и брже, што значи да би могло бити мањих ерупција пре велике. Научници се надају да ова открића могу да помогну јапанским властима да направе план за деловање уочи велике ерупције.

„Рано упозорење значи да локалне власти могу потенцијално спасти животе ако је ерупција неизбежна. Градска управа Кагошиме припрема нови план евакуације за област око Сакурајиме“, најавио је др Хики.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару