Балет за жене преко 30, и тренинг и уживање

За балет важе строга правила, али не и када сте почетник који је прешао тридесету. У овом случају, једино правило је да се на час не долази без шпиц патика и добре воље. Уз лагане тактове класичне композиције - загревање може да почне.

Нагласак је заправо на разлици у тежини и у склопу вежби, тако да је важно да се тело које је формирано не повреди.

„То проналазимо начине да одрасла тела, која су већ формираних зглобова, мишића и тетива, нађу начин да ураде покрете за које и не знају да могу да ураде“, кажу Светлана Сеферовић из студија „Као балерина“.

Она већ три године води балет за одрасле, а највеће признање је озарено лице жене. Признаје да је у почетку, када је покренула курс, постојала извесна сумња.

„Моји родитељи, који су иначе били професионални балетски играчи, нису разумели шта ја то уствари радим, јер они знају за један начин рада, један приступ. Ово је за њих било потпуно несхватљиво, шта те жене хоће и мисле“, истиче Светлана.

Када се добро загреју, за балерине нема бриге, јер не постоји покрет који не могу да изведу. Па чак и кад играју трудне или са бебом, као што је радила дизајнерка Милица из Панчева.

Њена петомесечна ћерка Ката до своје прве године била је редовна на часовима. Све док није достигла одређену тежину коју Миличина кичма није могла да издржи.

„То је лепо повезивање маме и бебе уз дивну музику, нежне покрете, беба се љуљушка и ужива у томе, а и јако је згодно мами да се врати јако брзо у форму. Не мора никога да ангажује да јој чува дете, него просто поведе дете са собом на своју ту физичку активност која је уједно и право задовољство. Да ли то значи да је Ката будућа балерина? Ја бих јако волела“, каже Милица Накомчић Кандић.

Ивана Желчевић је од детињства желела да се бави балетом, али јој се та жеља тек сада испунила. Балет јој представља задовољство за душу и за тело.

„Деца се шале са мном, ћерка ми је исто балерина, иде у средњу балетску школу и убиће ме сада када буде чула да сам то рекла, али они се шале са мном. Она ме стално исправља нешто по кући кад играмо, а моји пријатељи ме сви подржавају и сви се баве оним што воле, тако да разумеју“, наводи Ивана.

Подршку има и Миња Чукић, која поред бројних обавеза успева да издвоји време за своју, како каже, прву љубав. Покрета које је научила као девојчица, лако и са задовољством се присећа.

„Мени значи нешто где одем, уживам сат и по времена, где слушам дивну музику, нешто научим и опустим се. Тако да су то дефинитивно моја три дана у седмици кад уживам“, истиче Миња.

Било да почињу испочетка или су у младости играле, ове жене балета се никада не би одрекле. Године су им додатни мотив.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару