Син председника Екваторијалне Гвинеје на суду због луксуза

Истражни суд у Паризу наложио је суђење Теодорину Обијангу, сину председника Екваторијалне Гвинеје и потпредседнику те мале државе у централној Африци, да би се утврдило одакле му новац за необично луксузан живот у Француској.

После боравка у највећим палатама, Теодорин Обијанг се на крају сместио у приватној резиденцији од 4.000 квадратних метара, са три спрата за боравак од укупно 1.900 квадратних метара. Неки од „детаља“ здања су парно купатило, спортска сала, дискотека и биоскоп.

Судије су отвориле истрагу 2005. године након што је Обијанг купио резидендију за 25 милиона евра. Процењује се да је уложио додатних 12 милиона евра за преуређење резиденције украшене мермерним скулптурама и позлатом.

Током претреса 2012. године, који је трајао неколико дана и захтевао употребу неколико камиона за пресељење бројних вредних предмета, заплењена је колекција од неколико десетина декоративних јаја „Фаберже“, кристални предмети и канцеларијска опрема велике вредности.

Читава „војска“ послуге је радила на одржавању зраде која је такође заплењена, као и возни парк у којем су били „ламборгини“, „ролс ројс“, „бентли“, „бугати“, „масерати“ и „ферари“.

Обијанг је волео да улаже у накит, скупоцена вина и уметничка дела. Пре седам година купио је целу колекцију високе моде Ив-Сен Лорана и Пјера Бержеа за 18,3 милиона евра.

Његови бивши службеници кажу да је Теодорин Обијанг готовином плаћао део својих трошкова.

„Мој послодавац је долазио из Екваторијалне Гвинеје обично с два кофера пуна новца. Прво би дошао у Париз, а затим одлазио у Сједињене Америчке Државе. Када би потрошио новац, вратио би се у своју земљу... да поново напуни оба кофера“, рекао је његов бивши батлер.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару