„Изађи ми на теглу“, такмичење за најбољи српски ајвар

На Савској променади у Београду почела је трећа сезона такмичења у припремању ајвара „Изађи ми на теглу“. Караван који афирмише традиционалну храну и породичне вредности из престонице ће већ сутра кренути ка остатку Србије. Организатори очекују да ће за више од месец дана око 1.500 ученика направити 4.000 тегли зимнице. Део ће бити поклоњен у хуманитарне сврхе.

На савској променади окупило се десетак екипа, углавном удружења жена а било је и спортиста и других јавних личности. Млађе и старије, домаћице са искуством и без њега, искористиле су прилику да, у друштву и уз музику, припремe своју зимницу.

„Прави српски ајвар се прави од од саме паприке. Црвена паприка би требало да буде квалитетна, хибриди нису пожељни за прави ајвар. Главни тајни састојак – пуно стрпљења, пуно љубави и пуно времена“, истиче Светлана Грчак из екипе „Веселе домаћице“.

Нада Лазић из Удружења „Све је могуће“ објашњава зашто је ајвар од цепкане паприке бољи од млевене: „Треба да се пржи дуже и пече на лаганој ватри, а све што је брзо то није квалитетно“.

Варјаче, шерпе и тајне састојке, са осталим учесницама, укрстиле су и младе фудбалерке. Кажу да спорт не може без домаће, здраве хране.

Јелена Бобић, ЖФК „Рад“: „Наш тајни рецепт може да буде спој младости и искуства а можда је пресудно фудбалско знање. Ставили смо класичне састојке, уље, шећер, со.“

Љиљана Вукотић, „Изађи ми на теглу“ истиче и хумани део овог такмичења: „Обићи ћемо преко 25 градова у овој години, завршавамо великим финалом на Златибору 22. октобра, а на свом путу ћемо напунити преко 4.000 тегли. Овом приликом у Београду донираћемо 1.000 тегли деци без родитељског старања у Звечанској улици“.

Да би се што дуже у зимници сачували храљиви састојци, стручњаци кажу, нису потребни конзерванси и други вештачки додаци, већ дуже кување на тихој ватри.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару