Створио вештачку црну рупу како би доказао Хокингову теорију

Више од четири деценије након што је познати физичар Стивен Хокинг предложио да црне рупе у ствари нису црне, израелски научник каже да је доказао тврдње британској научника.

Према Хокинговој теорији одређена количина високоенергетске радијације успева да побегне из гравитационе вуче црне рупе. Џеф Стајнхауер, физичар са израелског Института за технологију, створио је, како каже, вештачку црну рупу како би тестирао теорију Хокингову радијације.

Све док Хокинг 1974. године није објавио научни рад, физичари су веровали да ништа не може да избегне гравитациону вучу црних рупа, чак ни светлост, због чега су и добиле такво име.

Хокинг је, међутим, предложио да црне рупе емитују одређене честице које са собом односе делић енергије, чиме се објашњава зашто се црне рупе временом смањују и, коначно, нестају.

Технологија још није довољно развијена да би тако мале количине радијације могле да буду очитане, а ако заиста постоје онда су научници принуђени да користе симулаторе како би тестирали хипотезе.

Израелски научник симулатор је осмислио и направио 2009. године, који симулира услове у црној рупи у суперхладном стању материје познатом као Бозе-Ајнштајнов кондензат. 

Стајнхауер је осмислио симулацију тако што хлади атоме рубидијума на милијардити део степена мање од апсолутне нуле (минус 273 Целзијуса).

Седам година је провео након тога покушавајући да што верније рекреира услове за које се претпоставља да владају у црним рупама.

Када је све завршио, спровео је експеримент 4.600 пута и приметио оно што је Хокинг предложио пре неколико деценија.

Пошто су експерименти базирани на вештачки створеним црним рупама, Хокингова теорија не може бити потпуно доказана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару