Научни консензус о кемтрејлсима: Нема завере

Прво научно проверено истраживање о кемтрејлсима утврдило је да је консензус широке научне заједнице да не постоје докази који би подржали тврдње многих да су бели трагови на небу део завере запрашивања човечанства хемикалијама.

Закључак великог броја научника који су учествовали јесте да нису пронађени докази великог програма хемијског запрашивања из ваздуха.

Препознатљиви бели трагови на небу, за које неки верују да су кемтрејлси (односно хемијски трагови), сви се могу објаснити траговима које остављају авиони (контрејлс - кондензациони трагови) и понашањем атмосферских аеросоли.

Кондензациони трагови од авиона настају као резултат кондензације водене паре и њеног леђења око аеросоли које летелице испуштају.

Ипак, многи људи верују да су то трагови који настају завером светских моћника и држава које из авиона запрашују и испуштају хемикалије које утичу на здравље људи и временске прилике. Међународно истраживање 2011. године показало је да скоро 17 одсто људи верује у тајни, широкораспрострањени пројекат запрашивања.

„Желели смо да успоставимо научни консензус о теми тајних атмосферских програма запрашивања за добробит јавности и оних њених припадника који се још нису одлучили по питању, такозваних, кемтрејлса“, рекао је Стивен Дејвис са Универзитета у Калифорнији.

Стручњаци које су испитали одлучно су одбили да постоје било какви докази у прилог завере.

Тим истраживача интервјуисао је пажљиво одабраних 77 научника, који су највећи стручњаци на пољима атмосферске хемије, који специјализују на кондензационим траговима, и геохемије, који раде на ослобађању прашине и загађења у атмосферу.

Од укупно 77 научника, чак 76 је рекло да до сада никада нису наишли на доказе тајног, широкораспрострањеног програма запрашивања. Свим научницима који су се изјаснили гарантована је анонимност исказа како случајно евентуалним позитивним одговором не би угрозили свој научни кредибилитет или дошли у могућност да буду исмејани.

Једини испитани научник који је одговорио потврдно, у прилог свог одговора понудио је резултате једног истраживања о повишеном нивоу атмосферског баријума на простору где иначе земљиште има изразито низак ниво тог елемента.

Упркос томе што постоји неравнотежа која би могла бити објашњена хемијских запрашивањем, научник каже да нема директних доказа за тако нешто.

Осим тога, свим научницима показане су фотографије кемтрејлса које се показују као докази кемтрејлса, али су их сви са потпуном сигурношћу одбацили, рекавши да су у питању уобичајени контрејлси. Поврх свега, сваки од научника је уз своје тврдње приложио и тврдње које су прошле контролу њихових колега.

Велики број њих такође је сугерисао да су кондензациони трагови уобичајенији последњих деценија због повећане фреквенције ваздушног саобраћаја.

„Упркос упорним теоријама о атмосферским хемијских програмима запрашивања, до сада нису постојале колегијално проверене академске студије у којима се тврди да су оно што неки мисле да су хемијски трагови у ствари само уобичајени кондензациони трагови, који постају све чешћи због ширења авио-саобраћаја“, истакао је један од истраживача, Кен Калдеира.

Целокупно истраживање, са примењеним методама, доказима, изјавама и закључцима, објављено је у Environmental Research Letters.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару