Аутобус ишаран рекламама „зове“ у обилазак Аушвица

Чешки Јевреји критиковали су ауто-превозника који је возио ђаке у посету логору Аушвиц аутобусом ишараним рекламама, жутом Давидовом звездом, сликама логора, написом „Рад ослобађа“.

Аутобус који овог лета крстари друмовима Чешке и Европе био је коришћен за снимање документарног филма који говори управо о кич-трговини емоцијама, када туристичке агенције обиласке меморијалних комплекса и стратишта нуде као вашарску атракцију.

Возило је позајмио и ишарао таквим кич-рекламама чешки режисер Вит Клусак.

Када је аутобус враћен, власник, ауто-превозник Сватоплук Страва, одбио је да рекламе скине јер су му биле корисне, пошто је возио чешке ђаке на екскурзије управо у Аушвиц, а око 1.500 евра за скидање тих реклама му је био превелики трошак.

„Звали су ме из Јеврејског музеја и рекли да је тај аутобус требало да послужи само као реквизит и да су се договорили с продуцентима да се написи после снимања скину. Не знам ја шта се ко с ким договарао, али је нећу да их скидам. Аутобус користим, морам некако да зарађујем, а скидање налепница би ми оштетило лак. Скидање би коштало 40.000 круна“, објаснио је Страва у изјави за чешки дневник Млада фронта Днес.

Директор Јеврејског музеја у Прагу, Лео Павлат, потврдио је да је Музеј затражио од Страве да хитно скине са аутобуса рекламе које позивају туристе у највећи нацистичку фабрику смрти као да зову у авантуристички туризам и емотивну забаву.

Режисер Вит Клусак је аутобус употребио управо да сними документарац у коме указује на негативни феномен бизниса вашарског рекламирања емоција око холокауста.

„Видели смо врло сличан аутобус који је возио туристе у концентрациони логор Терезин и на њему је такође био напис 'Рад ослобађа'. Паролу 'Излет у потрази за емоцијама' преузели смо са сајта чешке туристичке агенције, а јеврејску звезду такође из неке рекламе за посету Аушвицу. Рекламирају Аушвиц као да је лунапарк. То желимо да покажемо у сцени са аутобусом. Тргују најмрачнијим тренутком историје, као да је туристичка атракција“, објаснио је режисер.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару