Вашингтон пост: Глобално отопљавање најава пакла на земљи

Рекордне температуре забележене ове године у земљама од Марока до Саудијске Арабије могле би да буду само најава правог „пакла на земљи“ који тек долази, упозоравају стручњаци за климатологију.

Како пише Вашингтон пост, у деценијама које долазе Блиски исток ће погодити екстремне оскудице воде и температуре које ће бити готово немогуће преживети.

„Ако се то догоди, сукоби и избегличке кризе биће много теже од оних којима смо сведоци данас“, наглашава виши саветник УН за арапске земље Адел Абделатиф, који годинама проучава утицај климатских промена на Блиски исток.

„Уколико температуре наставе да расту, уследиће далеко већи сукоби и избегличке кризе у односу на ове које данас имамо“, упозорава Абделатиф.

У Уједињеним Арапским Емиратима и Ираку овог лета су забележени рекордни топлотни индекси (величина која је израчуната на основу температуре ваздуха и његове релативне влажности), док су и у околини утврђене досад невиђене температуре. У Џеди у Саудијској Арабији измерена су 52 степена Целзијуса, у Басри у Ираку 54 степена, колико и у кувајтском Митрибаху. Та мерења потврдила је и Светска метеоролошка организација, чиме су службено оборени рекорди у источној хемисфери.

До 2090. године у Персијском заливу ће бити превруће за живот

Локалне владе већ су сада прогласиле обавезне службене празнике због врућина. Упркос томе, бројни запосленици одлазе на посао јер једино тамо имају клима-уређаје. Током дана, улице главних градова су потпуно празне, а због врућина становници сатима немају струје.

У часопису Nature Climate Change недавно је објављено да би Персијски залив могао до краја века остати потпуно пуст јер су симулације на рачунарима откриле да би се дневне температуре могле почети пењати и до 77 степени Целзијусових.

Уједињене нације предвиђају да би укупан број становника у 22 арапскe земљe до 2050. године могао порасти на чак 600 милиона, што ће додатно отежати ионако претешку ситуацију.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару