Аутолимар из Скорице код Ражња направио хеликоптер

Љубиша Милетић, шездесетчетворогодишњи аутолимар из села Скорице поред Ражња, требало би ускоро да оствари свој животни сан и полети хеликоптером који је сам направио.

Милетић је агенцији Бета открио да не намерава да лети ни високо ни далеко, већ да на некој од ливада поред села накратко подигне хеликоптер од земље. На идеју да направи свој хеликоптер Љубиша Милетић је дошао још 1972. године као војник који је стално обезбеђивао војне полигоне поред Ниша, Лесковца и Врања на које су слетале и са којих су полетале ове летелице.

Хеликоптер дужине око пет метара и висине око два и по метра Милетић је почео да прави 1985. године по нацртима које је набавио од познаника инжењера, пилота и авиомеханичара.

Конструкцију летелице направио је од специјалних челичних цеви танких зидова, главу ротора набавио је на отпаду од старог руског хеликоптера, мотор је узео од једног старог „ситроена“, а седиште од „фиће“, док је све остале делове сам направио ручно или уз помоћ машина.

Према његовим прорачунима, до сада је у хеликоптер уложио око 20.000 евра.

„Конструкцију са мотором направио сам радећи даноноћно двадесетак дана. Међутим, након тога пуних 20 година нисам успео да набавим елисе како бих га комплетно саставио“, открива Милетић.

Након што је направио елисе од специјалног алуминијума набављеног у Немачкој, Милетић је наставио да стално усавршава своју летелицу: „Да бих подигао хеликоптер од земље преостало ми је још да избалансирам елисе и да број њених обртаја повећам са садашњих 250 на 400 до 420 у минути“, објашњава Милетић.

Ових дана, Милетић трага за инжењером или пилотом који би му помогао око балансирања елисе, а у међувремену покушава да и сам реши тај проблем због којег је летелица недовољно стабилна.

„Ја сам као Ђоковић, сам против свих. Немам ничију подршку, нико ми не верује да ћу успети да полетим, али сигурно ћу то да урадим. Желим да докажем свима да сам успео, да мој труд није био узалудан“, поручио је овај ентузијаста који је у читавом ражњанском крају познат првенствено по томе што је за сеоску изложбу направио минијатурни трактор од дрвета.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару