Грци због скупе мостарине поново бродићима на Пелопонез

Дванаест година после спектакуларног отварања скупог моста између Пелопонеза и континенталног дела земље, Грци га напуштају због скупе мостарине и залив поново све више прелазе бродићима, као пре изградње моста.

Грци због скупе мостарине поново бродићима на Пелопонез Грци због скупе мостарине поново бродићима на Пелопонез

Импресиван мост, дело прослављеног шпанског архитекте Сантјага Калатраве и француске грађевинске фирме „Ванси“, између места Рио и Андирио на западном улазу у Коринтски залив, грађен је управо да би се направила стална, поуздана веза за друмски саобраћај између западних предела Грчке до којих се раније путовало стотинама километара около, или се морало у дугачке редове за старе, мале фериботе који повезују две обале.

Тај мост који је коштао 630 милиона евра, дугачак 2.880 метара, са шест коловозних трака и стазама за пешаке и бициклисте је, уз нови атински међународни аеродром, био највећи допринос развоју Грчке пред Летње олимпијске игре 2004. године, када је и отворен.

Иако су стотине хиљада становника тог краја и возача с нестрпљењем чекале на мост, по конструкцији јединствен у свету, грађен пет година посебном техником на веома трусном тлу и на месту где се јаке морске струје срећу с ветром често олујне јачине, мост је из године у годину све празнији.

С друге стране, редови су све дужи пред бродићима у пристаништима на две обале.

Пад броја прелазака моста је почео с галопирајућим продубљавањем привредне кризе 2009. године и наставио се у све већем степену наредних година, достигавши 35 одсто у односу на време пре кризе.

Док је мост 2009. године дневно просечно прелазило по 13.826 возила, 2013. је тај број опао на 8.706. Прве године у том периоду мост је прелазило по пет милиона путника годишње, а последње ни три милиона.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару