„Теслин дух“ на полицама с пивом у САД

Ваљевска пивара почела је да извози у Сједињене Америчке Државе пиво под робном марком „Тесла спирит“ и то са сликом српског научника на етикети, а да се при томе није упуштала у питање да ли је то прикладно, те да ли је на неки начин повређен пословни или друштвени морал у ширем смислу.

У пивари су за Танјуг рекли да је „купац из САД“ понудио да се ваљевско пиво точи на америчком тржишту под робном марком „Тесла спирит“ (Tesla Spirit) и да су они то прихватили.

„Наточено је осам палета флаша од 0,5 литара, а робна марка је регистрована у САД. У томе уопште нисмо учествовали и нисмо се бавили анализом оправданости имена робне марке“, кажу у Ваљевској пивари.

Вршилац дужности директора Завода за интелектуалну својину Владимир Марић сматра да се у овом случају може поставити питање да ли је са аспекта пословног морала оправдано да неко једноставно употреби име или лик Иве Андрића, Николе Тесле, Михајла Пупина, Вука Караџића, или неке друге историјске личности.

На тај начин, каже Марић, тај привредни субјект свакако стиче неку врсту компаративне предности у односу на своје пословне конкуренте, тако што користи туђу добру репутацију, да би за себе извукао некакву корист.

„Са аспекта пословног морала то је заиста дискутабилно, јер, репутација није нешто што пада с неба, то је нешто што се гради, што је предмет дугогодишњих улагања, како финансијских, тако и пословне умешности и сад, једно лице узима ту пословну репутацију, користи је за себе и своје потребе и из тога извлачи некакав профит. Он тој репутацији ничим није допринео“, објаснио је Марић.

Истовремено, Марић истиче да не постоји ниједан посебан пропис, који се тиме бави, осим Закона о жиговима, који непосредно говори о заштити имена и лика неке историјске и познате личности, а употреба лика и имена неке познате историјске личности може се посматрати у контексту заштите интелектуалне својине, односно интелектуалних права и у контексту заштите такозваних личних права.

Када је реч о поступку за признање жига, тражи се сагласност надлежне институције, која, објашњава Марић, није чврсто одређена у закону, не само у нашем, већ и у другим европским законима.

„Ако би неко користио Андрићев лик, претпостављам да би та институција била Андрићева задужбина, ако неко користи лик Николе Тесле, претпостављам да би Музеј Николе Тесле требало да предузме одређене кораке како би се спречило некоректно коришћење имена нашег великог научника“, истакао је Марић.

Члан 157 Закона о облигационим односима, наводи Марић, предвиђа да свако лице, физичко или правно, може да поднесе тужбу због повреде туђег личног интегритета и додаје да су жигови симболи роба и услуга и да, када се стави име славног научника, књижевника, уметника, оно постаје симбол тог производа које означава и ту је заправо суштина са аспекта пословног морала, али и друштвеног морала.

„То је суштина проблема. Ви на тај начин ипак компромитујуте. Замислите на шта би личило ако би се лик Николе Тесле или Иве Андрића, користио на производу попут, пасуља у конзерви, на пример. Ниједно озбиљно друштво то не сме да дозволи. То су људи који су задужили овај народ, а малим народима потребни су велики људи и ми као друштво треба то да штитимо“, закључио је Марић. 

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару